NEWS
latest

728x90

header-ad

Hrana koja vam oduzima kalorije

Matematika je veoma jednostavna. Ako celer sadrži 5 kalorija, a organizmu treba energija od 6 kalorija da ga svari, to znači da celer nema kalorija. Još bolje, jedenje celera će potrošiti više kalorija nego što ćete njime uzeti.

Za one koji svoju dijetu baziraju na isključivom brojanju kalorija, ova metoda je više nego jednostavna i sigurno daje rezultate. Američka asocijacija za hranu i lekove prihvata da se za namirnice koje imaju manje od 5 kalorija po porciji upiše 0 kalorija u deklaraciji čime praktično potvrđuju ovu teoriju.

Pored celera, koji je praktično sastavljen od vode i vlakana, tu su još citrusi, povrće kao brokoli i kupus, takođe puni vode. Logično, njih organizam vari, dok oni i nemaju šta da mu daju u vidu kalorija. Posebno mesto zauzima voda i to hladna, za koju se veruje da, budući da zaista nema kalorija, potroši barem 10-ak po čaši, jer organizam mora potrošiti energiju da bi se ugrejao. Evo još nekih namirnica na koje treba obratiti pažnju kada je u pitanju neograničen unos bez krivice.


Celer
– smatra se da čak 75% ovog povrća čini voda a ostalih 25% su vlakna. Pored toga, budući da je pun vlakana, dodatno ubrzava metabolizam čineći ga mršavijim, dok vitamini C i K pomažu u čuvanju imuniteta. Celer je pun i antioksidanasa, pa se preporučuje i kao sjajan recept kao prevencija protiv raka.


Grejpfrut
– ako je celer povrće sa najviše vlakana, grepfrut je svakako prvo voće na toj listi namirnica bez kalorija. Sa nešto manje vode nego celer, grepfrut je prepun antioksidanasa i to onih za koje se smatra da sprečavaju rak debelog creva i želuca. Prepun je i sastojka zvanog pektin, koji sprečava bolesti srca i krvnih sudova. Zasitan je i pruža dovoljno vitamina i hranljivosti kada se uzima kao užina, a svakako smanjuje holesterol i opasnost od moždanog udara.


Zelena salata
– da dodamo jednu salatu na ovu listu. Magična salata, a tako jednostavna, pruža sitost i hrani organizam. Sve zelene salate, kao što je rukola ali i cremuš mogu se naći na ovoj listi sa sličnim svojstvima. Prepune su antioksidanasa, sprečavaju rizik od raka creva i unutrašnjih organa. Spanać je poznat i po velikoj količini proteina.


Lubenica
– čini se da se tek od skora ova namirnica počela smatrati korisnom i vrednom. U suštini, lubenica je među namirnicama koje sadrže najveću količinu pektina, veliku količinu vode i slatkoću koja nije greh. Nutricionisti tvrde da lubenica ne sadrži bukvalno ni malo masti i vrlo malo kalorija.


Jabuke i pomorandže
– znate i sami, ukoliko ih jedete držaćete lekara podalje. Jabuke su izvor pektina i odlične za varenje i metabolizam.


Ljuta paprika
– ako volite da „se zaljutite“ onda je ovo odlična vest za vas. Uz to, prepuna je kapsicina, koji dokazano topi masnoću.


Paradajz
– opet zbog pektina, koji jedino kod paradajza do izražaja dolazi kada je kuvan. A budući i da je pun vode, jednostavno vas ne može ugojiti.


Krastavci
– pa šta je ovo povrće ako nije čista voda? Kažu da su naši stari nosili na njivu umesto vode. Njegova zelena boja ukazuje na vitamine i antioksidanse, a svakako je i zasitan i pomaže mršavljenju.


Brokoli
– štite od srčanog udara, masnoće u krvi, pun je antioksidanasa i vitamina. Podjednako je zdrav i kao kuvan i svež a može se kombinovati i sa salatama. Zahvaljujući luteinu sprečava probleme sa krvotokom i srcem.


Logično je da je ovaj spisak namirnica samo osnova za mnogo širu listu namirnica koje su zbog male količine kalorija dobre za mršavljenje. Ipak, postoje i tvrdnje da je negativan broj kalorija samo nutricionistički mit i da je to nemoguće. Naučnici kažu da je za varenje celera zapravo potrebno samo pola kalorije, a ne onih 6, što dovodi do toga da ćete godišnje smršati samo kilogram-dva zahvaljujući celeru.

Strogo sprovođenje ovih dijeta može biti i opasno, budući da se baziraju na konzumiranju samo onih namirnica koje nemaju kalorije, što ljude dovodi do umora i bolesti. Telu je potrebna energija a to su kalorije i bez njih ne možemo funkcionisati. Zbog ovih uverenja, neki ljudi konzumiraju previše vode, što takođe može biti opasno.

Ako se može sumirati na kraju šta je istina a šta ne, jasno je da ova dijeta ima efekte jer se zasniva na unosu voća i povrća, vlakana i vode, a sve to zajedno stvara sitost i smanjuje unos kalorija i sagorevanje sala. Ukoliko se ne preteruje sa njom, sigurno da može biti korisna.

Autor: Dragana Ranđelović
Izvor: kodren.com
« PREV
NEXT »

No comments