NEWS
latest

12 December

Od 1. januara 2024. u Austriji se uvodi jednodnevna vinjeta!

Od 1. januara 2024. u Austriji se uvodi jednodnevna vinjeta!

Jednodnevna vinjeta za Austriju uvodi se za sve auto-puteve i brze puteve, za sada samo u digitalnom obliku. Vinjeta se kupuje preko interneta na sajtu "www.asfinag.at".  Cena nekih vinjeta je poskupela, a najveća prednost je kupovina vinjete online.

Vinjeta za veći broj dana može se kupiti kod auto-moto društava u inostranstvu, ili u Austriji na graničnim prelazima, odnosno trafikama, benzinskim pumpama, bankama i drugim mestima.


          Vinjete za putnička vozila za 2024. godinu:

          - Godišnja 96,40 evra
          - Dvomesečna 28,90 evra
          - Desetodnevna 11,50 evra
          - Jednodnevna 8,60 evra (nova vinjeta)



Zimska oprema i zastoji

Od 1. novembra na snazi je obaveza korišćenja zimskih guma u zimskim uslovima vožnje, a nepoštovanje ove obaveze može biti kažnjeno visokim novčanim kaznama, a u slučaju udesa i odbijanja osiguranja da plati štetu.

Pred početak zimskog raspusta u školama širom Austrije, austrijska auto-moto društva ARBOe i OeAMTC, upozoravaju vozače na predstojeće neizbežne gužve na svim saobraćajnicama koje vode ka jugu.

Veliki broj gastarbajtera krenuće sa svojom decom u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Tursku, što će izazvati gužve na izlasku iz Austrije, pre svega, ka Mađarskoj.

Zbog toga se savetuje vozačima da izbegavaju putovanja u petak posle podne i subotu pre podne, već da, ako su u mogućnosti, za kretanje na put izaberu nedelju, dan kada je frekventnost vozila, po običaju mnogo manja.





Velike gužve

- Kilometarske kolone očekuju se pre svega na deonicama:
- Salcburg: A 10, Tauernautoban: Ispred Tauerntunela.
- Tirol: A 13, Brenerautoban
- Štajerska/Koruška: A 2, Sidautoban: Između Graca i Klagenfurta
- Burgenland: A4, Ostautoban ka Mađarskoj



Ne pretičite grtalice za sneg 

Ustanova za održavanje putne infrastrukture u Austriji Asfinag saopštila je da je spremna za dolazak zime i da je uskladištila 90.000 soli.  Pored toga na raspolaganju je oko 400 vozila i 1.200 zaposlenih koji će brzo izaći na puteve čim bude leda ili snega. 

Istovremeno Asfinag ističe da je za dobar prolazak kroz zimu neophodan "timski rad sa vozačima". Vozači bi trebalo da pripaze da imaju odgovarajuću zimsku opremu na vozilima i drže što je moguće veća rastojanja. Takođe se ukazuje da bi trebalo da izbegavaju riskatne manevre preticanja grtalica za čišćenje snega. 

Jedan milion evra je Asfinag investirala na dalji razvoj tehnologija za zimsku službu, posebno u oblasti prevencije. Tako će za 240 deonica na auto-putnoj i drugoj putnoj infrastrukturi biti izrađivane sopstvene vremenske prognoze, pri čemu će se uzimati u obzir mikro-klimatske zone. 

 Oko 400 postrojenja za prijavljivanje leda i više od 3.500 detektora meriće koliko je ostalo soli na putu, kolika je temperatura podloge, kao i da li pada sneg, kiša. Uz pomoć predviđanja vremenskih prilika Asfinag će moći, kako ističu, da preventivno posipa so gde bude trebalo, još pre padavina.






« PREV
NEXT »

No comments