NEWS
latest

07 February

To što ste mrtvi, ne znači da ne treba da plaćate taksu za RTS


To što ste mrtvi ne znači da ne možete da gledate televiziju. I ne, ovo nije najava za dramu apsurda, već realnost mnogih u Srbiji kojima računi za RTS taksu stižu na ime pokojnika.

"Jesam li vam pričala da nisu uvažili molbu mog tate da strica oslobode plaćanja TV pretplate iz razloga što je čovek umro, nego su mu poslali spisak bolesti koje moraš imati da bi te oslobodili tih 150 dinara mesečno", napisala je Tanja na Twitteru i tako pokrenula prastaru priču o zagrobnim računima u Srbiji.



U kući njenog strica više niko ne živi. Odjavljena je struja, a čak je izneta i oprema privatnog kablovskog operatera, tako da ako bi neko i poželeo da gleda RTS, to ne bi bilo moguće. Postavlja se logično pitanje - kako da dokažete nekome da tu niko ne gleda televiziju, pa ni javni servis i da je potpuno besmisleno da plaća pretplatu? Kada je Tanjin tata pokušao to da dokaže, poslao je umrlicu svog brata RTS-u i zamolio ih da ukinu pretplatu. Oni su mu odgovorili spiskom za oslobađanje od takse, ali na njemu kao jedna od stavki ne stoji smrti. Zvuči sasvim logično, ali s obzirom na sistem u Srbiji, zar ne bi trebalo razmisliti o dodavanju još te jedne stavke?

Redakcija NOIZZ-a je uputila nadležnima u RTS-u pitanje kako da ova porodica reši spornu situaciju. Dok čekamo odgovor, pokušavamo da shvatimo kako institucije u Srbiji ubediti da su naši najmiliji zaista mrtvi, da ne gledaju televiziju, ne troše struju i ne uživaju u svojoj imovini, jer je taksa za RTS samo vrh tog ledenog brega.  

- Već osam godina mojoj pokojnoj majci stiže račun za porez i to na imovinu koju je prodala mnogo pre smrti. Svaki put vratim poštara i on napiše da je preminula, ali se koverte poput bumeranga vrate meni - svedoči naša koleginica Ivana Stojanov.

Još jedan od problema nakon smrti jeste ostavinska rasprava, koja može da traje godinama. Za sve to vreme na adresu pokojnika stižu računi za usluge koje niko ne koristi. Neko bi se našalio da ako već imaju pravo da glasaju, pošto nekima, da ne kažemo mnogima od umrlih pozivi stižu pred svake izbore, onda moraju da namiruju i svoje obaveze. Međutim, onima koji bi sve to morali da plate, uopšte nije do šale.





Izvor: Noizz.rs

« PREV
NEXT »

No comments