NEWS
latest

29 September

Da li je Ajfel projektovao čuveni most na reci Begej u Zrenjaninu ?


Delo Ajfelov toranj slavnog francuskog konstruktora Aleksandra Gistava Ajfela, znaju svi. Osim Pariza, delima ovog čuvenog arhitekte ponose se i gradovi Njujork, Porto, Bordo, Budimpešta i Segedin. Međutim, ima Zrenjaninaca koji veruju da je Ajfel projektovao i njihov čuveni most na Begeju  “Bečkerečka ćuprija”.

Veliki čelični most projektovan  je u Ajfelovom birou, i sudeći po nekim istorijskim izvorima i istraživanjima, Zrenjaninci bi imali mnogo osnova da se hvale Ajfelovim delom  “Bečkerečka ćuprija”. Ovaj most sagrađen je 1904. godine, na mestu starog drvenog mosta, koji se pokazao kao nedovoljan za sve obimniji putnički saobraćaj koji se odvijao preko njega.



Pre skoro pedeset godina, gradska vlada Zrenjanina donela je odluku o rušenju mosta 6.11.1968. godine, ne pridržavajući se zaključaka i odluka da se most ne ruši.

Pored toga što čuveni most koji je opevan u starogradskoj pesmi "Četri konja debela" više ne postoji, i činjenice da je zamenjen  novim mostom, Zrenjanin je i dalje poznat upravo po tom starom srušenom mostu koji je projektovan u čuvenom birou u Parizu .....




 
Autor: Nataša Č.V.




« PREV
NEXT »

No comments