NEWS
latest

728x90

header-ad

GROMOBRAN NE ŠTITI OD UDARA: Gromobrani su, velika zabluda, jer grom nikada ne udara u gromobran

Koji je najidealniji zaklon od groma? kakvo će nam leto biti i da li treba da se zaista plašimo groma? pitanja su na koja je odgovarao  Milan Stevančević, stručnjak iz oblasti elektromagnetnih polja. 

-To je izraz straha koji se javljaju kod ljudi pored velikih praskova nakon udara gromova, ali nije grom toliki faktor rizika po bezbednost ljudskog života. Grom je električna struja sastavljena od protona, elektrona, nukleona koji teku kao reka. Ti protoni se stvaraju na suncu posle svake jake erupcije i preko interplanetarnog prostora dolaze do zemlje, takođe kao struja dolaze do magnetnog polja zemlje, probijaju magnetno polje i dopiru do dna - objasnio je Stevančević u Jutarnjem programu TV Pink.
Stevančević je naglasio da grom ništa ne privlači, već da je to normalan put električne struje koji se javlja na dva načina - velika razlika potencijala oblaka i direktno kao strela dolazi sa sunca. 

On naglašava da samo postoje uslovi da grom na pojedinim može udariti pre nego na drugim.   

-Imamo gradsku i ruralnu sredinu. U gradu nije toliko opasno, kao na selu, jer ima viskokih zgrada koje su kao Faradejev kavez i brane ljude od udara groma, međutim na poljima gde toga nema, onda svako drvo može da bude mesto gde udara grom, jer postoji ta magnetna cirkulacija sa zemlje. Drveće koje u sebi sadrži gvožđe, kao što je jasen nisu pogodni da se stane ispod njih, dok u lipu i vrbu nikada ne može da udari grom - naglašava Stevančević. 

Gromobrani su, naglašava, velika zabluda, jer grom nikada ne udara u gromobran, već sa strane zgrade koja ima gromobran.

-Odbrana od groma ne postoji, ali postoje mere -zaštite od njega - prva mera kada vidi sevanje na selu svaka delatnost se prekida i odlazi se u neki zatvoreni prostor. Na primer, kuće od betona imaju gvožđa u sebi i u njih ne može probiti grom ni munja, to se isto događa sa kabinom traktora, kombajna, automobila - ističe on i dodaje da mobilni telefon, televizor, kišobran ne privlače grom....   

Izvor: Izvor: Pink.rs
« PREV
NEXT »

No comments