NEWS
latest

29 May

Hunjadijev zamak


Hunjadijev zamak u Hunedoaru, gradu u oblasti Transilvanije u Rumuniji, izgrađen u spektakularnom gotsko – renesansnom stilu, prvobitno je zamišljen kao zatvor i odbrambena tvrđava. Zovu ga još i Korvinov zamak jer je tesno povezan sa plemićkom familijom Korvin, jednom od najmoćnijih porodica u mađarskom kraljevstvu. Zamak je jedna od najvećih zaostavština vojnog lidera Džona Hunjadija koji je zaustavio tursku vojsku u Beogradu u vreme njihovog uspona ka osvajanju Evrope 1456. godine.
Tvrđava ima 2 mosta, 42 odaje, 2 platforme i izgrađena je na 7.000 m². Svaka kula se diže 70 metara u visinu. Prilaz zamku moguć je preko masivnog drvenog mosta koji leži na 4 velika kamena stuba. Atraktivan za posetioce zamak je jednako interesantan filmskim producentima koji su ovu lokaciju koristili za snimanje holivudskih filmova i serija.

Mnogobrojne legende su vezane za ovaj zamak, a jedna od najpoznatijih je o tome kako je uzurpator Vlad bio sedam godina zatvoren u njegovim tamnicama. Kažu da je njegovo ludilo posledica upravo tog  utamničenja. Da li je to istina ili ne, ne zna se sigurno, ali priče koje turisti prenose samo utiču na sve veću posetu ovom misterioznom mestu.   





Izvor:  Atlas Obscura
Prevod:  Redakcija InfoNet Magazina

Fotografije: fusion-of-horizons, Daniel ENGELVIN, 
Brandon Atkinson, Alex Bikfalvi, Albert Dobrin, Jerzy Kociatkiewicz

« PREV
NEXT »

No comments