NEWS
latest

17 March

Berlin, grad slobode


Berlin je, pored Barselone, grad u kome bih mogla i želela da živim. Ima gradova u kojima se energija grada i vaša energija poklope, tako je meni sa Berlinom, osećaj kao da oduvek tu pripadate.  

Berlin je grad o kome se mnogo piše, tako da ja ovog puta neću pisati o standardnim turističkim lokacijama već ću vam približiti lokane “pikanterije” u kojima možete da uživate.  

Posetila sam ovaj grad toliko puta da više ne mogu ni da izbrojim, ali ovog septembra sam imala priliku da u njemu uživam po suncu i nijednom tmurnom i kišnom danu, što je za Berlin inače normalno. 
Ako ga posetite krajem septembra, imaćete priliku da budete svedok (ako niste učesnik) Berlinskog maratona, ili da na Aleksanderplacu uživate u Oktoberfestu.  

Svake jeseni ovde je spektakularni Festival svetlosti. Na par dana sve znamenitosti Berlina dobiju novo ruho, obasjane su reflektorima, svetlosnim mapama i umetničkim projekcijama. Jedinstven spektakl koji Berlin obasja u sumornu i hladnu jesen. 

Gradski saobraćaj je vrlo dobar, grad je dobro povezan pa se jednom stanicom metroa od Aleksanderplaca stižete do stanice Hakešer market, gde ćete u šetnji okolnim ulicama uživati.  

Mnoštvo haustora koji se pretvore u lavirint uskih hodnika punih grafita i murala, sa puno dizajnerskih radnji i skrivenih kafića. Ako tragate za vintidž komadima, obavezno prošetajte do ove živopisne četvrti. 
Skriveni delovi grada će vam pokazati ono što Berlin zaista jeste. Uzburkan, alternativan i divlji grad u kome dišete punim plućima. Nije sterilan i preterano čist, niti je našminkan, ali ima upadljivu kosmopolitsku atmosferu.

Ljude koji žive u Berlinu prepoznaćete po neobičnom stilu i opuštenosti, ne prate trendove. Ovo je jedan od retkih gradova u kojem vas obezbeđenje neće pustiti u klub jer ste previše skockani i sređeni za opuštenu atmosferu kluba. Neguju se individualnost, sloboda i umetnički duh. 

Na obali reke Špreje možete sedeti i uživati u suncu ili sesti na neki od lokalnih brodića, ploviti i razgledati grad iz drugog ugla.

Zelenih površina u ovom gradu ima mnogo, možete iznajmiti bicikl i voziti ili šetati se kroz Tiergarten park koji se na jednoj strani graniči sa Zoo-vrtom a na drugoj strani je Branderbuška kapija. U samom parku ima puno staza, skrivenih mesta, jezera. Na jednom od njih možete sesti u neki od čamaca koji se nalaze na obodu jezera i besplano se provozati okolinom ili sesti u jedan od kafića koji se nalazi na obali i uživati.   






Piše: Ivana Kovačević 
Izvor: Prva.rs 


« PREV
NEXT »

No comments