NEWS
latest

15 August

Kako zračiš, tako privlačiš

Oni koji se interesuju za popularnu psihologiju, za lični rast i razvoj su verovatno čuli za Zakon privlačenja, zar ne?

Globalna popularnost koju su postigli film i knjiga „Tajna“ dodirnula je i naša srca i naše umove pre par godina. Vrlo brzo je i kod nas ponuđena „Tajna“ našla svoje mesto, čitaoce i gledaoce, počela je da se prepričava a i mnogi su počeli da žive u skladu sa pravilima koja knjiga preporučuje, ne bi li postali zdravi, bogati, voljeni i uspešni pre svega. U pitanju je široko rasprostranjeni fenomen koji se nakon filma i istoimene knjige „Tajna“ munjevito proširio po celom svetu i postao česta tema brojnih knjiga i seminara. Mnogi od najcenjenijih autora i motivacionih govornika Amerike uključeni su u ovaj projekat (Bob Proktor, Dr Joe Vitale, itd).

Pomenuta knjiga i film „The Secret“ su nastali na osnovu knjige „Nauka bogaćenja“ (http://www.scienceofgettingrich.net)  autora Volasa Vatlesa. To je kultna knjiga pokreta „Nova Misao“ koji je nastao tokom prelaza iz 19-og u 20 vek, i predstavlja jedan od temelja New Age misli danas. Izvorište mislilaca koji su vodili Novu Misao, kao što su William Walker Atkinson, Emma Curtis Hopkins, Wallace Delois Wattles, Elizabeth Towne, leži zapravo u indijskom i tibetanskom magijskom misticizmu koji je prvo promovisala na Zapadu ruska okultistkinja Helena Blavatsky, a zatim socijalni aktivist, mističarka i masonka Ani Bezant (http://www.teozofija.net/) svojim „Teozofskim društvom“. Suština je: „Privuci ono što želiš vizuelizacijom lepih misli i upornim emotivno psihičkim prizivanjem željenog, kao da si već došao do toga što želiš“.

U najkraćim crtama, Zakon privlačenja znači da slično privlači slično. Mi smo poput pulsirajućeg „odašičkača“ koji neprekidno emituje vibraciju koja je u nama prisutna. Ono što emitujemo, primamo nazad u obliku svojih iskustava, a naša vibracija ponajviše zavisi od misli koje su najčešće prisutne u našem umu. Tajna „Tajne“ je univerzalni princip da ono o čemu mislite najviše, postaje vaša stvarnost. Ako ste trenutno bez novca, to je zato što ste o tome mislili poslednjih godina i to na način „opet nemam novca“… Ako ne živite u kući koju volite, to je krivica Vaših misli (ne mogu to sebi da priuštim)… Ako živite u nesrećnom braku ili nezadovoljavajućoj vezi, to je zbog Vašeg načina razmišljanja…

Ovo je jednostavno ZAKON! Poput zakona gravitacije, omovog zakona, itd. i ovaj zakon deluje, bez obzira želeli mi to ili ne! Ako uzmemo u obzir najpoznatija učenja o Zakonu privlačenja, ključ njegove primene u praksi je dovesti sebe u stanje (i biti što češće u takvom stanju) u kom se osećamo kao da već imamo ono što želimo.

Međutim, kod navedenog pristupa često se događa da, pokušavajući se dovesti iz stanja u kom smo svesni da nemamo ono što želimo u stanje u kojem se osećamo kao da već imamo ono što želimo, zapravo dolazimo u situaciju u kojoj istovremeno emitujemo dve kontradiktorne vibracije: vibraciju koja podržava ostvarenje onoga što želimo i vibraciju kojom odbijamo ono što želimo – jer na podsvesnom nivou znamo da nemamo to što želimo.

Prema Zakonu privlačenja, mi privlačimo ono što jesmo (stanje uzrokovano zbirom svih naših svesnih i nesvesnih misli), a ne samo ono što mi želimo i mislimo da mislimo (misli kojih smo svesni).




Izvor: http://www.wellbeingacademy.net/

« PREV
NEXT »

No comments