NEWS
latest

29 July

Lenjost - destruktivna karakterna osobina

Hronična lenjost je perfidan neprijatelj. Ponekad je doživljavamo kao neprijatno stanje pasivnosti, ali čak i kad nam prija, ona neprimetno ugrožava naše brakove, karijere, prijateljstva, zdravlje... 

Teško nam je da se pokrenemo i prvenstveno ustanemo rano. Ne preduzimamo ništa da oslabimo, nađemo bolji posao, spremimo se na vreme ...

Za sve to nalazimo naizgled realne nesavladive prepreke, ne shvatajući da smo digli ruke od života i da sve oko nas nerviramo ovakvim ponašanjem.

Lenjost može da bude posledica neprepoznate depresije i hormonske neravnoteže.  

Lakše je naći dobar alibi za povlačenje nego skupiti hrabrost, pa se upustiti u neizvesnu borbu za bolji život. I lakše je kriviti državu, roditelje, sudbinu i čitav ostali svet za sve svoje pogrešne izbore i neuspehe.   

Lenjost lako napada ljude koji nemaju samopouzdanja. 

Svi smo lenji s vremena na vreme, i svi se rađamo lenji, a vaspitanje, odnosno roditeljski uticaj usađuje nam radne navike i želju da ne stagniramo. 

Psiholozi kažu da je uzrok lenjosti karakter, vaspitanje, okruženje, propali planovi, napori bez nagrade koji su nam doneli razočaranja, strah od neuspeha, ali ponekad i samo činjenica da ne želimo da odrastemo, da se plašimo obaveza i odgovornosti koje zrelost donosi.
Lenjost je lakši način, prijatno stanje i nije problem sve dok ne postane način života. To, baš kao i druga krajnost, radoholizam, vodi u nezadovoljstvo i bolest. Psiholozi tvrde da put do sreće vodi preko onoga što volimo da radimo i šta nas ispunjava. Studija istraživača jednog švedskog univerziteta dovela je do zaključka da sve nagrade koje dobijamo bez uloženog napora, bilo da su u pitanju nezaslužene povlastice ili igre na sreću, vode samo do kratkoročnog zadovoljstva.  

Međutim, problem je što lenjost nije prirodno stanje čoveka. Aktivnost je u ljudskoj prirodi i zbog toga lenjost donosi toliko mnogo problema. Da bi se izlečili od lenjosti prvo moramo da uredimo vreme ustajanja i ličnog spremanja. 

Osim fizičkih problema, od kojih su gojaznost, problemi sa srcem i depresija najčešći, lenji ljudi pate i od psihičkih problema, jer iako tvrde da ništa ne mogu promeniti i da im je tako bolje, nerad ih uništava i jača strah od neuspeha. Psiholozi tvrde da je lenjost izlečiva, odnosno da se ova karakterna osobina može promeniti.  

Istraživanja pokazuju da je motivacija odličan lek protiv lenjosti, odnosno da svaka nagrada podstiče da budemo bolji. Iako možda ovi principi zvuče kao da su namenjeni vaspitanju dece, psiholozi tvrde da su vrlo delotvorni.

Takođe, važno je i da ne odustajete, odnosno da završite sve što započnete, da podstičete kreativnost i energiju.





Autor: J. Jovanović |
Izvor: novosti.rs

« PREV
NEXT »

No comments