NEWS
latest

17 September

Upoznajte Bazel



Posle Ženeve i Ciriha, Bazel je treći po veličini grad u Švajcarskoj. S obzirom na svoj geografski položaj, Bazel se smatra jednim od najznačajnijih kulturnih centara u Evropi. Preko francuske romantike i mode, nemačkog baleta i muzike do švajcarske aristokratije, Bazel nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Grad je sazdan od muzeja, kulture, sporta, muzike, slikarstva, pozorišta i još od mnogo čega.

Više nego fudbalski klub koji nosi ime ovog grada, Bazel je pre svega poznat po svojoj hemijskoj i farmaceutskoj industriji. Obe kompanije, i "Hofman la Roš" i "Novartis" su iz ovog grada. Inače poslovnost i vladavina zakona su zaštitni znak Švajcaraca. Zato ne čudi što je, po legendi, još daleke 1471. godine jedna kokoška u Bazelu bila osuđena i spaljena zato što je snela jedno obojeno jaje koje je odudaralo od zvanično dozvoljene bele boje. Takođe, strogo je zabranjeno lupati vratima od kola, jer se smatra izuzetno nepristojnim.

Reka Rajna, najduža Evropska reka, pruža izvrstne mogućnosti za krstarenje i turistički obilazak grada. U Gradskom muzeju umetnosti nalaze se neka od najvećih dela Pikasa i Van Goga. Bazel je dom jednog od najvećih i najstarijih muzeja igračaka "Puppehaus" u kome se čuvaju igračke starije od 200 godina.

Zoološki vrt, koji se prostire na više od 25 hektara, udomljava više od 4.500 životinjskih vrsta. Ako je neko ljubitelj praistorije, dinosaurusa, reptila ili pterodaktila, njih može videti (preparirane i restaurisane ) u muzeju "Naturhistorisches". Istorijski muzej, muzej karikature i crtanog filma, Rimski muzej, crkve , katedrale i još mnogo toga možete videti i posetiti u ovom fantastičnom gradu.









Autor: Violeta Tamindžić
Fotografije: Cridhe Mhor, frozenwords, Jean Robert Thibault, jjmusgrove, Jorbasa Fotografie,
m.a.r.c., Matheus Swanson, Michelle Kinsey Bruns, Rosmarie Voegtll, VV Nincic


« PREV
NEXT »

No comments