NEWS
latest

01 October

Budućnost naše vojske je obavezni vojni rok..


Beograd - Uvođenje obaveznog vojnog roka je rezultat potrebe da se obezbedi model za funkcionisanje vojske na dugoročnom planu i neophodnost u uslovima vojne neutralnosti.

To je izjavio načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović.

"Napominjem da vraćanje obaveze vojnog roka nije nešsto što se može sprovesti preko noći. Do konačne odluke po tom pitanju nastavljamo s modelom dobrovoljnog služenja vojnog roka, reč je o četiri uputna roka tokom godine", rekao je Mojsilović za "Politiku" od nedelje. 

Većina njih, kako je dodao, želi da se zaposli u vojsci. 

"Kao sistem, vojska mora da prati ekonomski napredak Srbije, moramo biti primamljiv poslodavac za mlade i obrazovane ljude", rekao je Mojsilović. 
On je rekao da Srbija ima dovoljno i aktivnih vojnika i vojnih obveznika, ali da rezervni sastav vremenom opada. 

"Moramo uzeti u obzir da se s protokom godina rezervna komponenta vojske, a ovde govorim o onima koji su služili vojsku, kruni. Ako ne nađemo način da širi sloj građana obučimo za odbranu zemlje, za izvesno vreme možemo doći u situaciju da nećemo imati dovoljno veliki obučeni rezervni sastav", rekao je Mojsilović. 

Dodao je da se vojska u skladu s mogućnostima trudi da vojne obveznike koji su već obučavani za određene specijalnosti poziva na vežbe kako bi osvežili svoja znanja i upoznali ih s novim naoružanjem i opremom. 

Kada je reč o transporeterima "lazar 3", Mojsilović kaže da je njihovo uvođenje pitanje dana, kao i da očekuje da samohodne haubice "nora B-52" budu uvedene u vojsku do kraja godine. Takođe je najavio da će Srbija uskoro dobiti 30 tenkova T-72 iz ruske donacije. 

Na pitanje da li će da li će i kada biti vraćen radar na Kopaoniku, Mojsilović je izrazio uverenje da će se sa zapadnim partnerima naći "zajednički jezik i interes" i da će radar u dogledno vreme ponovo biti instaliran na toj planini. 

Načelnik Generalštaba VS najavio je i da će se povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, sredinom novembra na više lokacija širom Srbije održati vežba Kopnene vojske, vazduhoplovstva i Rečne flotile, na kojoj će učestvovati oko 2.000 vojnika. 

"Vojska Srbije je, kao što je to bila u Prvom svetskom ratu, srpemna da u slučaju potrebe odgovori na savremene izazove i mi ćemo to predstojećom vežbom pokazati", zaključio je Mojsilović.




Izvor: tanjug.rs

« PREV
NEXT »

No comments