NEWS
latest

22 October

Kada srca dele kilometri

Ljubav je osnovni preduslov da veze na daljinu opstanu, ali dosta toga zavisi i od ličnosti i zrelosti partnera. Osećaj usamljenosti, čežnja, loše finansije, nepoverenje i idealizacija najčešće su otežavajuće okolnosti...
Nije lako gajiti i negovati ljubav sa nekim ko nije pored nas, ali da je ona, ipak, moguća. Sa jedne strane, imamo osećanja i misaonu bliskost, a sa druge - kilometre i fizičku razdvojenost. Neko se na tom putu umori, pa odustane, a neko uspešno savlada sve prepreke i daljinu zameni stalnom blizinom.

Od čega to zavisi? Da li je sve stvar ljubavi, pa kada je ona dovoljno jaka, uspevamo da prenebregnemo činjenicu da nekog koga volimo možemo da viđamo ponekad, kada nam okolnosti to dozvole? Ili strpljivi imaju više šansi da istrče ovu trku? Koji je najsigurniji ulog i kako možemo da znamo da će nam se isplatiti sva čekanja, nedostajanja, odloženi susreti, čežnja za zagrljajem, stopirane suze do novog viđanja? Psihoterapeut Nada Jovanović kaže da formula za uspeh ne postoji, jer je svaka priča drugačija, ali da snaga emocija može da bude ključna.

- Kada se dvoje jako i iskreno vole, stalno će tražiti način da budu jedno pored drugog, da premoste daljinu i sve poteškoće koje ona sa sobom nosi - kaže sagovornica "Života plus". - Onda kada nema dovoljno ljubavi, nema ni motiva da se ulaže u vezu, pa većina odustaje posle pola godine zabavljanja ili ranije.


Sumnje u vernost

Duško Radović je govorio: "Volite se kada niste zajedno. To je prava ljubav. Ko ume da voli samo kada je zajedno, taj ne pravi pitanje s kim je". Mnogi, međutim, nisu spremni da se odreknu fizičkog kontakta zarad "višeg cilja", što prava ljubav sigurno jeste. Zbog toga radije biraju partnere koji su im u vidokrugu, na dohvat ruke. Britanska studija, rađena na uzorku od 1.200 ispitanika, pokazala je da 53 odsto mladih brzo odustaje od veze na daljinu, čak iako se zaljube i pomisle da bi to moglo da bude "to". Kao razloge odustajanja navode - nepoverenje, ljubomoru, seksualnu apstinenciju od viđanja do viđanja, nemogućnost da se vide čim se užele jedno drugog ili kada im je potrebna podrška, bolni rastanci, finansijske (ne)prilike, jer im je novac stalno potreban za put... 

- Sasvim je logično da se, kada se partneri ne viđaju često, javljaju sumnje u vernost. Svako krene od sebe, pa ako pomisli da bi mogao da bude sa nekim na jednu noć, jer to njegova devojka neće saznati, pošto ne žive u istom mestu, "napadne" ga misao da bi i ona isto tako mogla da rezonuje. Zato je građenje poverenja jedna od ključnih stvari. Ukoliko se ono olako shvati, veza postaje izvor stalnog stresa i napetosti. Kada se čuju i vide, parovi se stalno svađaju, pravdaju ili prave scene, umesto da kvalitetno iskoriste zajedničko vreme - objašnjava Jovanovićeva.


Ljubav preko "skajpa"

Kao što je svaki susret okidač za osmeh, tako i svaki novi rastanak budi tugu ili nervozu. Parovi istog trenutka počinju da se dogovaraju kada će se opet videti, a to najčešće ne zavisi samo od njih, već od obaveza, slobodnih trenutaka i novca.

- Mnoge veze su se raspale, jer je parovima bilo finansijski neodrživo da se viđaju koliko bi želeli. Ukoliko govorimo o ljubavi lociranoj u dva grada, onda je malo lakše. Ali toliko ljudi zavoli nekog iz druge zemlje, što je dodatni atak na novčanik. Zato uvek savetujem svojim klijentima da pokušaju da budu racionalni i naprave računicu koja je realna, a ne da se u početku viđaju preko svojih mogućnosti, a onda raziđu jer više to ne mogu finansijski da izdrže - kaže psihoterapeut.

Međutim, baš ta potreba da se stalno bude racionalan, za mnoge je jedna od najodbojnijih stavki u vezi na daljinu. Moramo unapred da isplaniramo kada ćemo se videti, da gledamo u kalendar slobodnih dana, raspored autobusa, novčanik... To, koliko god se trudili da ignorišemo, unosi nemir ili pojačava osećaj usamljenosti, koji je teško stišati preko "skajpa" i "vajbera". A, još kada stignemo do pitanja do kada ćemo da se volimo preko kamere, odnos obično stavljamo na ozbiljan test - ili ćemo da se raziđemo ili ćemo da izaberemo mesto u kojem ćemo živeti zajedno.

Ali, da ne bi prenaglili u odgovoru, rekli konačno "ne" ili "da", pa se posle kajali, stručnjaci savetuju da parovi rade na komunikaciji.

- Kvalitetan razgovor svakog dana je važan začin u svakoj, a pogotovo u vezi na daljinu. To je jedini način da upoznamo partnera, ali i sebe pored njega, da procenimo da li smo samo zaneseni ili se zaista poklapamo u intelektualnom, vrednosnom i ljudskom smislu. Tako ćemo preduprediti nesuglasice, ali i idealizaciju. Jer, ne treba da zaboravimo da veze na daljinu često mogu da nas zavaraju. Toliko maštamo i čeznemo za partnerom, da ga nesvesno idealizujemo. Izgleda nam bolji, lepši i pametniji nego što stvarno jeste. A onda, ako počnemo da živimo zajedno, shvatimo da ga zapravo ne poznajemo - objašnjava Jovanovićeva i dodaje da ne treba da zanemarimo činjenicu da su mnogi uspešni brakovi počeli kao ljubav preko "žice".


ŠALjITE FOTOGRAFIJE, ČITAJTE ISTE KNjIGE

NEKA istraživanja pokazuju da veze na daljinu imaju svoje prednosti, jer oba partnera mogu da se posvete svojim karijerama, preko nedelje su posvećeni poslu, a onda se raduju vikendu da se zajedno opuste. Dr Dejvid Rubens tvrdi da je to moguće i dodaje da je važno da parovi, uprkos dnevnim obavezama, stalno budu u kontaktu. On predlaže i da šalju fotografije, kao male podsetnike jedno na drugo. Iznenađenja, poput sitnih poklona, pisama i razglednica, su poželjan začin. Rubens savetuje parovima i da čitaju u isto vreme istu knjigu, pošto je to jedan od načina da budu bliskiji na daljinu.


DRUŠTVENE MREŽE - MAČ SA DVE OŠTRICE

ERA pisama, razglednica, razgovora preko fiksnih telefona je prošla, pa je danas mnogo brže izjaviti ljubav partneru, požaliti mu se, obradovati ga. Zahvaljujući društvenim mrežama, možemo da održavamo vezu sa nekim ko je na drugom kraju sveta. Ali...

- Koliko god da nam je prohodnost olakšana, svi ti moderni oblici komunikacije nose i opasnost. Lakše se iznerviramo, brže planemo, sumnjiv nam je svaki "lajk" ispod profilne fotografije svog partnera, pa se češće ljutimo i olako donosimo odluku da raskinemo - objašnjava psihoterapeut Nada Jovanović.






Izvor: http://www.novosti.rs
« PREV
NEXT »

No comments