NEWS
latest

09 November

Ljubavne priče koje se dugo pamte - Marija i Pjer Kiri

Marija Salomea Sklodovska bila je jedna od retkih devojaka koje su  1891. godine studirale na Sorboni. Diplomu iz fizike dobila je 3 godine kasnije i to kao najbolja u klasi.

Tri godine kasnije, takođe na Sorboni diplomirala je matematiku. Mladog fizičara Pjera Kirija upoznaje na poslu. Među njima se rodila ljubav na prvi pogled i već sledeće godine mladi naučnici se venčavaju. Marija je imala veoma uspešnu naučnu i akademsku karijeru. Radioaktivnost koju je tokom čitave karijere proučavala ostavila je zdravstvene posledice i po Mariju i po njenog supruga Pjera. 1898. godine Marija i Pjer uspevaju da izdvoje jedan od elemenata koji u čast Marije Kiri dobija ime po zemlji iz koje ona potiče-polonijum. 

Kirijevi uspevaju svojim napornim radom da izdvoje još jedan element, element koji  ima 900 puta jače zračenje od urana i daju mu ime – radijum. Godine 1903. sa Anri Bekerelom osvojili  su Nobelovu nagradu za radioaktivnost. Posle Pijerove smrti, Marija će nastaviti zajednički rad, početi da radi na Sorboni i jednom sama osvojiti  Nobelovu nagradu.
Za vreme prvog svetskog  rata zahvaljujući  otkriću radijuma korišćen je rengen koji je spasao mnoge živote. Osim toga, izum Kirijevih primenjivao se u lečenju obolelih od raka kože. Ovaj par spojila je i vezivala zajednička ljubav prema nauci i inovacijama.





Izvor: http://plezirmagazin.net


« PREV
NEXT »

No comments