NEWS
latest

26 November

London, najveći evropski grad


Glavni grad Engleske, London, ujedno je i najveći grad u Evropi. Sa populacijom blizu 9 miliona stanovnika mogu mu pozavideti i neke manje države. Podignut na obalama Temze ovaj grad je prepoznatljiv po svom jedinstvenom mostu. Da nebude zabune, to nije Londonski Most (London Bridge), već Most sa Kulama (Tower Bridge) koji je postao zaštitni znak Londona. To je jedini most na Temzi koji se otvara i propušta prolaz brodovima u rečnom saobraćaju. Potrebna je 61 sekunda da bi se most otvorio, i to se ponavlja 2 do 3 puta dnevno. 

Inače ovaj grad je zaista fascinantan. London ima 43 univerziteta, više nego bilo koji grad u Evropi. Prva podzemna železnica takođe je izgrađena u ovom gradu još daleke 1863 godine. Na prometnim londonskim ulicama možete se prevesti ili čuvenim crvenim autobusima na sprat (dabldeker) ili tradicionalnim crnim taksijem. Inače da bi postali taksi vozač u ovom gradu vozači moraju da polažu test znanja za koji se spremaju i do 2 godine.

Neizostavno morate posetiti muzej voštanih figura Madam Tiso, prošetati Hajd Parkom, otiči do Londonskog zoo vrta, popiti piće i osetiti atmosferu u jednom od bezbrojnih pabova. Da li ćete posetiti katedralu Svetog Pavla ili se prosto izgubiti u šopingu na ulicama Londona sasvim je sigurno da će Vas ovaj grad ostaviti bez daha.

Big Ben je ustvari ime za zvono koje se nalazi unutar Elizabetinog tornja, a ne za sat kao što za to mnogi pogrešno misle. Originalno ime mu je Great Bell (Veliko zvono), a svoj nadimak dobilo je od ser Bendžamin Hola 1858 godine. Teško je 16 tona i visoko preko 2 metra. Zvoni svakih 15 minuta i čuje se u krugu od 8 kilometara.
Veliki točak, nazvan "Oko Londona", nije samo zanimljivost, već i najveća osmatračnica ovog grada. Sa najviše tačke, kada je dan vedar, može se videti i do 40 kilometara u svim pravcima. Ima 32 kabine (numerisane od 1 do 33, zato što je broj 13 izostavljen), koje predstavljaju 32 opštine Londona i svaka je teška oko 478 kilograma. U svakoj rotaciji može provozati 800 posetilaca. Pun krug traje oko 30 minuta što ostavlja dosta vremena turistima da fotografišu i da se dive fantastičnom pogledu.

Zaštitni simbol Londona je svakako Bakingemska Palata, dom engleske kraljice. Palata ima 775 soba, od čega 19 konferencijskih, 52 kraljevskih, 78 kupatila, 92 kancelarije, bazen i bioskop. Ima svoju poštu i svoju policijsku stanicu. Za održavanje ovog zdanja stara se oko 400 ljudi, domara, kuvara, sobara, baštovana, električara. Dva čoveka su posebno zadužena za održavanje 300 satova raspoređenih po palati. 

Pet pukova pešadijske vojske čuva kraljicu u palati. Prepoznatljivi su po crvenim uniformama i velikim kapama od medveđeg krzna. Ono što je najzanimljivije za turiste je svakodnevna smena straže koja je definisana strogim protokolom.





Autor: Violeta Tamindžić
Fotografije: Berit Watkin, Doug Kerr, Dun.can, Kathryn Yengel,
Nikos Roussos, Ruben Nadador, OliBac, Pedro Szekely, salomon 10,
Steve Cadman, Terry Robinson


« PREV
NEXT »

No comments