NEWS
latest

13 November

Sudija uhapšena zbog mita, a onda je otkrivena još jedna NJENA MRAČNA TAJNA


Sudija Osnovnog suda u Lazarevcu Svetlana Stojanović (59) uhapšena je zbog sumnje da je primila mito od 2.000 evra kako bi namerno napravila grešku u prvostepenoj presudi i time omogućila oslobađanje krijumčara ljudi!

Stojanovićeva je uhapšena u saradnji Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i pripadnicima Bezbednosno-informativne agencije, a po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, kada je primila mito od 2.000 evra od stranke protiv koje je vodila postupak.

Kako saznajemo, Stojanovićeva je vodila postupak u kojem su bila dva optužena lica. Nepravosnažnom presudom jedan od njih je dobio uslovni otpust, dok je drugi osuđen na kaznu zatvora. Upravo taj drugi, osuđen na zatvorsku kaznu, bio je akter priče o primanju i davanju mita.

Naime, kako saznaje "Blic", a kako se sumnja, Stojanovićeva je, po predlogu supruga, pregovarala sa osuđenim na zatvorsku kaznu da ponovo, po njegovoj žalbi, otvori predmet.

- Osumnjičena je zahtevala i primila novac u poredmetu protiv okrivljenog kog je 23. oktobra 2018. godine oglasila krivim za nedozvoljeni prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi i osudila ga na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest meseci. Dogovorila se da okrivljeni dođe u njenu porodičnu kuću gde mu je objasnila da će u presudi namerno načiniti bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, kako bi presuda zbog toga po žalbi pala - kaže naš izvor. 

Stojanovićeva i njen suprug sklopili su dogovor sa strankom a naknada je bila 2.000 evra.

Inače, kako "Blic" nezvanično saznaje, ovo nisu prve indicije da sudija Stojanović očigledno loše ili u najmanju ruku neodgovorno obavlja svoj posao. Naime, protiv nje su podnete dve disciplinske prijave Visokom savetu sudstva u poslednje dve godine. Prijavu je, najpre, podneo njen šef - predsednik Osnovnog suda u Lazarevcu Ljubivoje Kovačević. Druga prijava protiv sudije Stojanović podnesena je zbog žalbe stranke u postupku.

Prema nezvaničnim najavama, sudija Stojanović trebalo je da bude saslušana u Tužilaštvu za organizovani kriminal kasno sinoć. Nakon saslušanja, sudija za prethodni postupak odlučiće da li će Stojanovićevoj i njenom suprugu biti određen pritvor ili će se u daljem toku postupka braniti sa slobode.

Ovaj slučaj, inače, jedan je od retkih primera korupcije u pravosuđu koji su zapravo i procesuirani. U poslednjoj deceniji hapšenja i pravosudnih presuda protiv sudija, tužilaca i advokata za primanje i davanje mita bilo je neobično malo. Ostaje da se vidi kako će teći dalje slučaj bračnog para Stojanović...






Korupcija u pravosuđu Izvor: blic.rs
« PREV
NEXT »

No comments