NEWS
latest

24 December

Po Gregorijanskom kalendaru danas je Badnji dan

Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru proslavljaju danas Badnji dan i Badnje veče, uoči Božića, praznika rođenja Isusa Hrista.
Badnje veče, a od ponoći i Božić, obeležavaju istovremeno i pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, dok Ruska i Srpska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora taj praznik proslavljaju prema Julijanskom kalendaru, 7. januara.
Vernici koji vreme računaju po gregorijanskom kalendaru sutra slave Božić, jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Katolička crkva u ponoć između Badnjeg dana 24. decembra i Božića 25. decembra služi svetu misu koja se zove Ponoćka. To je služba koju upražnjava samo Rimokatolička crkva, jer se smatra da baš tada dolazi iz mraka Božje svetlo. Tokom mise pevaju se božićne pesme.


Jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencom, Marijom i Josifom, klanjaju se na Božić vernici u katoličkim crkvama i drugim crkvama zapadnog obreda.  

Ovaj običaj je sećanje na poklonjenje tri mudraca sa Istoka koji su, prema predanju, stigli u Vitlajem pateći najsjajniju zvezdu koja se zaustavila tačno iznad pećine Rođenja.

U raznim krajevima, poštuju se i različiti običaji za Badnji dan i Badnje veče. Između ostalog, vreme slavljenja Božića počinje adventom ili došašćem, koji počinje četvrte nedelje pre Božića. Najpoznatiji simbol adventa je adventski venčić, koji čine krug ili prsten od zimzelenog granja i četiri sveće. Zimzeleno granje upućuje na večni život.

U katoličkim domovima u ranim jutarnjim satima Badnji dan počinje priganicama, a na trpezama je danas riba i posna hrana. Na Badnji dan se uređuje kuća za Božić, kiti se božićno drvo i peku se kolači. Tradicionalno se posti i ne jede meso.
Stari običaj je bio uneti na Badnje veče tri panja, koja simbolizuju Sveto Trojsvo i postaviti ih pored ognjišta. Iz njihove vatre palile su se sveće, a vatra bi trebalo da donese mir i dobro ukućanima. Badnjak je najčešće jedna velika grana koja se postavlja na zid kuće. Onaj ko unosi badnjak pozdravlja ukućane, a oni mu otpozdravljaju. Slama se rasprostire po podu i ona simbolizuje Isusovo rođenje.

Na prvi dan Božića, obično se ostaje kod kuće, a drugi dan se ide u posetu rođacima i komšijama. Čestitanje ide uz božićne pesme. Mladići su devojkama često kao tradicionalni božićni dar darivali tzv. božićnicu, ukrašenu jabuku.






Izvor: http://www.bktvnews.com

« PREV
NEXT »

No comments