NEWS
latest

19 December

Upoznajte Garmiš-Partenkirchen

Garmisch-Partenkirchen nalazi se na samom jugu Nemačke, na Bavarskim Alpima, u podnožju najviše nemačke planine Zugspitze (2962 m), na samoj granici sa Austrijom. Garmiš-Partnekirchen se nalazi na visini od 700 metara. Od Beograda je udaljen 978 kilometara, Ljubljane 435 km, Minhena 90 km, Innsbrucka 65 km i Fisena 60 km. Do centra grada može se doći auto-putem ili železnicom od Minhena i Innsbrucka.

Garmisch i Partnenkirchen su nekada bila dva odvojena grada sve do 1935. godine kada ih je Adolf Hitler administrativno spojio kako bi lakše dobio zimske olimpijske igre 1936.godine. Garmiš je uređen u modernom duhu, dok su u Partenkirchen ulice popločane još uvek kamenom i čuvaju tradiciju prošlosti.
Najbolje skijaške staze su upravo u ovom gradu, tako da je u zimskom periodu grad prepun turista koji vole skijanje, sankanje i planinarenje. Sezona počinje u novembru i sneg se na stazama zadržava do maja, a vrhovi planina su tokom cele godine pod snegom. Skijaški centar je podeljen na tri područja. Ima ukupno 131 žičara, a sa vrha planina imate divan pogled na Bavarsku, Austriju i Švajcarsku. Bilo da ste početnik ili ekspert u skijanju, u Garmisch-Partnerkirchenu možete pronaći stazu koja je baš za Vas. Najpoznatija staza je za spust - "Kandahar". U  Garmišu se svake godine održava čuveno takmičenje u skijaškim skokovima.
Ako niste ljubitelj skijanja, a došli ste zimi u ovaj grad, ovde možete naći mnogo drugih privlačnih zimskih aktivnosti kao što su klizanje, hokej, kuglanje na ledu ili romantična vožnja u zaprežnim sankama. U letnjem periodu  možete uživati  u nordijskom pešačenju, biciklizmu, paraglajdingu, tenisu ili jahanju.
Jedna od turističkih atrakcija je svakako i prelepa panorama Alpa sa "AlpspiX Viewing Platform" koja lebdi u vazduhu 42 metra, i do koje dolazite liftom. Pogled sa platforme  je fascinantan i svakako Vam zastaje dah gledajući u dubinu Alpa. Dodatni adrealin je svakako osećaj da ste na  metalnoj žici negde iznad oblaka. Cena lifta i obilaska platforme je 26 eura po osobi.
Čuveni kompozitor Rihard Štraus rođen je u Minhenu, ali je preko 40 godina živeo u Garmiš-Partnekirchenu, gde je i umro. Svake godine u junu na njegov rođendan, u znak sećanja, održava se Rihard Štraus festival sa posebnim programom njegovih dela koja večno žive. Ove godine festival se otvara u subotu 24. juna u 15 časova. Nedelju dana nezaboravnog kulturnog doživljaja prirediće poznati pijanisti, čembalisti, kamerni orkestri. Posebna pažnja je posvećena Gala operi ( Der Rosenkavalier op. 59 - Die Liebe der Danae op. 83 - Ariadne auf Naxos op. 60 ) sa Nacionalnim simfonijskim orkestrom, kao i dečijim koncertima klasične muzike. Karte za festival mogu se kupiti online na sledećem linku  
Grad je pun zanimljivih prodavnica, nacionalnih restorana i pabova, sa ukusnom bavarskom hranom i velikm izborom točenog piva, a  u ulici Hauptstraße 6, nalazi se i McDonald's, ako ste ljubitelj brze i jeftine hrane.
Stari deo grada je pešačka zona uređena u bavarskom stilu, gde su skoro sve kuće ukrašene prelepim muralima, i ne postoji prozor ili terasa gde nema saksija sa cvećem.
Bilo da ste samo na proputovanju kroz Garmiš-Partnekirchen, ili ste došli na odmor, verujem da će grad i cela okolina ostaviti pozitivan utisak na Vas, a u nekim delovima grada imaćete utisak kao da je vreme stalo ... 


Tekst i fotografije: N.V.




« PREV
NEXT »

No comments