NEWS
latest

23 January

Kopenhagen, rodno mesto Male sirene

Glavni grad Danske nekada je bio ribarska naseobina Vikinga. Rekonstruisana sela i ostaci hiljadu godina  starog zamka, još uvek su svedoci tih burnih vremena. Ipak, danas je Kopenhagen primer moderne arhitekture, a njegove umetničke galerije, kanali, parkovi  i Barokne crkve omiljena su destinacija milionima turista.
Najpraktičnije je grad obilaziti brodom ili čamcem,  i lagano krstariti kroz živopisne kanale. Posetioci obavezno naprave foto pauzu kod statue” Male sirene” inspirisane čuvenom bajkom Hansa Kristijana Andersena. U centralnom delu Kopenhagena nalazi se “Rosenborg Gardens” koji  je najstariji i najposećeniji park. Takođe, interesantno je spomenuti i “Amalienborg palatu” koja je dom jedne od najstarijih kraljevskih porodica na svetu, a danas služi kao kraljevska zimska rezidencija.

Inače, 2013. godine Kopenhagen je proglašen za najsrećniji grad na svetu, i najpogodnije mesto za život. Sami Danci su veoma vedra nacija, pre svega ponosna na svoje kulturno i istorijsko nasleđe.

Glavni grad Danske je raj za bicikliste, prošaran stazama i parkiralištima. Skoro polovina populacije koristi bicikl kao prevozno sredstvo do posla. Radi bezbednije vožnje  postavljeni su semafori samo za bicikliste. To je još jedna pogodnost i ovako jednom od najbezbednijih gradova Evrope. Godišnje Kopenhagen poseti preko milion turista.






Izvor:   tripadvisor.com
Prevod:  Redakcija InfoNet Magazin

Fotografije:  Guilaume Baviere, Florian Plag, 
John Anes, Kristoffer Trolle, Nelson L., Roman Boed

« PREV
NEXT »

No comments