NEWS
latest

31 January

LEDENI PAKAO OKOVAO SAD: Zabeleženo minus 40 stepeni

Najmanje 55 miliona stanovnika SAD suočiće se narednih dana sa istorijskim hladnoćama i temperaturama koje će se spustiti i na minus 53 stepena.

Njujork tajms piše da "polarni vorteks" donosi opasno niske temperature, zbog čega će škole i univerziteti biti zatvoreni.

Vanredna situacija proglašena je u Viskonsinu, Mičigenu, Ilinoisu, Alabami i Misisipiju, a vlasti u Ajovi su upozorile građane da tokom boravka na otvorenom ne udišu duboko i ne govore mnogo.

Američki meteorološki zavod objavio je da bi i samo 10 minuta boravka na ovakvoj hladnoći moglo da dovede do ozbiljnih promrzlina.

Naučnici objašnjavaju da su niske temperature posledica porasta temperature u stratosferi iznad Severnog pola na visinama između 20 i 30 kilometara.

Uzrok je kovitlac arktičkog vazduha koji se odvojio od polarnog vrtloga a koji inače kruži iznad Severnog pola. Prema aktuelnim prognozama, sistem niskog pritiska u sredu će biti blizu Velikih jezera.

Na severnoj hemisferi cirkulacija oko visokog pritiska kreće se u smeru kazaljki na satu, a cirkulacija povezana s niskim pritiskom suprotnim smerom.

To znači da će uzorak protoka vazduha i razlike u pritisku prouzrokovati da se hladan vazduh preliva u regiju zajedno s jakim vetrovima.

Čikago se inače često naziva vetrovitim gradom, ali nadolazeće hladnoće zaista zaslužuju naslovne strane, navodi još Indeks.

Prognoza meteorološke službe ukazuje da bi više dana zaredom temperatura mogla da bude i -20 ili još hladnija. Poređenja radi, Čikago je u 150 godina merenja imao samo 15 dana s temperaturama ispod -20.

Isto tako, postoji mogućnost da u Čikagu najviša dnevna temperatura danima ne pređe 0, što se dogodilo samo dvaput u 20 godina, odnosno 22 puta u prošlih 100 godina. A sad je jasno da će biti i mnogo hladnije.
Kako prenosi Indeks, policija javlja i o porastu kriminala na ulicama Čikaga, gde lopovi navodno ljudima prete pištoljima i kradu im jakne i bunde.

Ovim povodom oglasio se i predsednik Donald Tramp koji je na Tviteru napisao da "na prelepom Srednjem zapadu", ledene temperature dostižu minus 60 stepeni i da ljudi ne mogu da izdrže napolju ni par minuta.

"Šta se zaboga desilo sa tim globalnim zagrevanjem? Molim te, vrati se brzo, trebaš nam!", napisao je Tramp.

Najniža temperatura u Čikagu izmerena je 20. januara 1985. godine, kada je bila minus 27 stepeni. Na Badnji dan 1983. godine temperatura se u tom gradu, zbog vetra, spustila na 57 stepeni ispod nule.







Izvor: Kurir.rs/ Tanjug/ Index.hr


« PREV
NEXT »

No comments