NEWS
latest

29 January

Naučnici najzad imaju odgovor: Zbog čega su kitovi toliko veliki?


Veruje se da je plavi kit najveća životinja koja je ikada živela na planeti, prevazilazeći i veličinu zveri iz doba Krede. Međutim, zašto su ovi vodeni sisari toliko veliki?

“Kitovi su veliki iz izuzetno specifičnih razloga. Naime, oni moraju da budu veliki”, kaže Vilijam Gerti, vođa studije koja je se pozabavila veličinom ovih morskih sisara.

Kako objašnjava Vilijam Gerti, inače ekolog sa Univerziteta Stenford, postoje dva razloga zbog kojeg su ovi vodeni sisari toliko veliki. Prvi faktor je potreba za očuvanjem toplote tela. Manji kopneni sisari - uključujući i ljude - brzo gube telesnu toplotu pod hladnom vodom, što ih čini podložnijim hipotermiji. S druge strane, upravo zbog svoje veličine kitovi mogu da održavaju toplu telesnu temperaturu i ograniče njen gubitak.

Drugi faktor je količina hrane koju kitovi i ostali vodeni sisari mogu pojesti. Naime, toplokrvnim stvorenjima je potrebno više hrane kako bi održali svoj vatreni metabolizam, faktor koji ograničava maksimalnu veličinu morskih sisara. 

Veliki sisari mogu bolje da zadrže toplotu, ali ako ne unose dovoljno hrane da snabdeju svoj metabolizam, onda to nije bitno.

“Ako bi trebalo zabeležiti jednu stvar u vezi neke životinje, onda bi to trebalo da bude veličina njenog tela, jer je ona povezana sa mnogo drugih stvari”, navodi Kris Venditi, evolucioni biolog sa Univerziteta Riding u Engleskoj, koji nije bio uključen u studiju. 

“Ako znate koliko je neka životinja velika, onda verovatno znate i kako se kreće, kao i kakav joj je metabolizam.”

U poslednjih pet godina naučnici su otkrili da su vremenom neke porodice sisara postale sve veće. Veće životinje mogu lakše da se izbore za produžetak vrste, hranu i druge resurse, kao što je pristup raznovrsnijoj hrani.

Kopneni sisari su, sa druge strane, ogrnaičeni gravitacijom - njima su potrebne masivne kosti i krvni sudovi kako bi podržali njihov teret, uz održavanje mobilnosti.





Izvor: http://www.nationalgeographic.rs
« PREV
NEXT »

No comments