NEWS
latest

28 January

Rasnov, rustična tvrđava na Karpatima


Rustična tvrđava Rasnov bila je deo odbrambenog sistema  Transilvanije koja je dugo godina bila izložena napadima osvajača. Nalazi se na stenovitom brežuljku u Karpatima, svega 650 metara iznad grada. Izgradili su je vitezovi radi zaštite od  Tatarske invazije. U sklopu tvrđave nalazi se oko 30 kuća, škola, kapela kao i bunar sa pijaćom vodom  dubine  146 metara.

Tvrđava je  okružena provalijama prema severu, jugu i zapadu, a njen odrambreni sistem obuhvata  devet kula, dva bedema i vučni most. Njeni zidovi i kule prekriveni su pločicama kako bi se sprečili požari prilikom napada. U čitavoj istoriji tvrđava je osvojena of strane osvajača samo jednom, 1612. Godine, kada su okupatori uspeli da otkriju tajni prolaz kojim su snabdevani ljudi vodom unutar tvrdjave. Stoga su morali da iskopaju bunar, o kome čak postoji i legenda koja kaže da su  tokom opsade stanovnici  primorali dva turska zatvorenika da sami iskopaju bunar.  Iskopavanje je trajalo 17 godina,  a kao zahvalnost za  mukotrpan rad stekli su slobodu.

Tvđjava je poslednji put korišćena kao utočiste tokom revolcije 1848. godine, a nakon toga ona biva napuštena. Unutar dvorišta turisti mogu posetiti Muzej umetnosti gde je izloženo mnoštvo interesantnih stvari kao što su: srednjovekovno oružje, delovi nameštaja, kao i tradicionalna odeća.

U samom centru nalazi se evangelistička crkva, jedina protestantska crkva u gradu. Sagrađena je u 13. veku, a slike murala datiraju iz 16.veka. Tvrdjava Rasnov nedavno je obnovljena, a raspored unutrašnjih odaja je poput lavirinta sa nekoliko tajnih prolaza.

Koncertni festival kao i Dani Rasnova, odrzavaju se početkom leta. Parade rumunskih plesača i demonstracija utreniranih konja  propraćeni su  tradicionalnim plesom i pesmama.






Izvor: Romania – Natural and Cultural
Prevod: Redakcija Magazina InfoNet
Fotografije:  Alexandru Panoiu, kristofarndt, Neil and Kathy Carey, Stefan Jurca
« PREV
NEXT »

No comments