NEWS
latest

02 May

Sve o ljubavi



Emocije se ne mogu objasniti, ali im treba naći pravo ime. Ljubavna veza je nešto više od ljubavi. Za nekoga se rađa iz strasti, za nekoga iz prijateljstva, za nekoga već posle slučajnog susreta na ulici... Jedni veruju da može da bude večna, a drugi da ima "rok trajanja".  

Ljubav je verovatno jedina reč, odnosno stanje, koja nema naučno objašnjenje, ali ima toliko mnogo različitih pesničkih i umetničkih viđenja koja se mogu primeniti, ali samo onda kada smo je doživeli. Mnogi tvrde da je najlepša kada se tek rađa, neki da najduže traje onda kada je bar malo obavijena misterijom zbog toga što samo tada pruža šansu da se nadamo novom uzbuđenju.

Ipak, da bismo ljubav razumeli i doživeli na pravi način, potrebno je razdvojiti sve što ljubav jeste od onoga što ona nije. Nešto više upravo na ovu temu rekao je za "Život plus" dr Zoran Milivojević, psihijata i  psihoterapeut.

"Danas je uobičajeno da ljudi očekuju da pronađu nekoga ko im se sviđa, da se u njega zaljube, da posle nekoliko godina snažne zaljubljenosti dođe smirenje u vidu jedne duboke ljubavi. Nažalost, ovaj scenario mnogo ređe se ostvaruje nego što to mi mislimo. 

Umesto u ljubav, zaljubljenost vodi najčešće u razočaranje. I upravo reč razočaranje ukazuje da je prethodno postojao nerealan odnos prema drugoj osobi, da je ona bila idealizovana, dakle obožavana. Koren reči razočaranje je reč 'čar', ili glagol 'čaranje' koji označava magijski postupak kojim se kod neke osobe izaziva stanje izmenjene svesti, opijenosti. 

Prema tome 'biti razočaran' znači da ste konačno sagledali stvari onakvim kakve one zaista jesu u stvarnosti, ali, takođe, znači da vam se te stvari ne sviđaju. Setite se samo koliko ste puta bili zaljubljeni i koliko puta je iz toga proizašla kvalitetna ljubavna veza koja još uvek traje. 

Drugim rečima mi smo zaboravili kako počinje ljubav. Za nas je put za izbor partnera to kako se osećamo - ako neka osoba kod nas izaziva prijatnost, ako nam se sviđa seksualno, erotično, ili se na neki drugi način pored nje osećamo posebno prijatno, onda verujemo da je ona za nas. Ono što ne znamo to je da emocije nisu dovoljne, one jesu nužan deo izbora, ali su i varljive."






Izvor: mondo.rs

« PREV
NEXT »

No comments