NEWS
latest

02 January

Tolerancija je ...

Značenje reči tolerancija je isto u svim jezicima i svim narodima.

Znamo li šta je tolerancija? Znaju li naša deca? Učimo li ih na vreme i tačno šta znači prihvatanje osoba koje nisu iste vere, ne misle na isti način, imaju drugačiji politički stav ili se po bilo kom osnovu razlikuju? 

Učimo li generacije stasale posle nas nenasilnoj komunikaciji, uzdržanosti, prepoznavanju i izbegavanju konflikta i osuđivanju nasilnih oblika ponašanja ili smo ih prepustili da se sami snalaze i kreiraju socijalni ambijent, po vlastitom nahođenju?

Danas nije dovoljno da znamo i shvatamo pojam tolerancije, onako, za sebe, već bi trebali da znamo i da je objasnimo, prenesemo na pravi način - jasno, razumljivo i prihvatljivo. Pitajte vaše najbliže da vam objasne šta je i kako oni doživljavaju  pojam - tolerancije. 

Probajte da zapišete ili objasnite nekome vaše poimanje tolerancije. Onda to uporedite sa zvaničnom definicijom i vidite da li ste nešto propustili, jer ako jeste, mogli ste doći u situaciju da svom detetu, svom đaku, prijatelju, sagovorniku, prenesete površno znanje, a u najboljoj nameri da nekog naučite ili posavetujete da bude bolji čovek.


Bolji čovek za bolje i civilizovanije društvo.

Tolerancija ili trpeljivost je pojam iz oblasti društva, kulture ili religije koji se odnosi na kolektivnu i pojedinačnu praksu prihvatanja i saradnje sa osobama koje nisu iste vere, ne misle na isti način, imaju drugačiji politički stav ili se razlikuju po nekom drugom osnovu. Tolerancija uključuje svesnu odluku da se postupi nenasilno ili uzdržano.

Zašto je važna tolerancija?


Prag tolerancije zavisi od genetike, ali i od sredine u kojoj odrastamo, a u kojoj se stimulišu konkurencija i kompeticija i pobeda je sve. Kada u braku rivalstvo uđe na mala vrata, ljubav izlazi kroz prozor. Biti tolerantan kada nam je pobeda važnija od uspeha i pod pritiskom da se mora biti u pravu postaje veoma teško.

Netolerancija izaziva sukobe na svim nivoima: razvode, prekide prijateljstava, ratove. Posledice netolerancije su brojne: SU-KOB (zajednička zla sudbina), ljudi oko nas su nezadovoljni, izbegavaju nas, osećamo se jakim samo u društvu istomišljenika, uz to, psihofizička kondicija nam slabi, kao i imunitet.

Strateški gledano, najbolji lek za netoleranciju jeste jačanje samopouzdanja. Uopšte, trenutne pobede treba zameniti uspehom koji zavisi od nas samih. Tolerancija se može vežbati. Treba početi što ranije, još pre osnovne škole, u svakoj porodici. 






Izvor: B92.rs | Elle.rs
« PREV
NEXT »

No comments