NEWS
latest

08 June

Živeti sa reumom

Sama reč reumatizam odnosi se na različita bolna oboljenja koja zahvataju zglobove, ligamente, tetive, kosti, mišiće ili druge meke strukture u organizmu.

Reumatsko oboljenje može biti akutno, kada se iznenada javi groznica, otok i bol i tada se preporučuje mirovanje. Ako je obuhvaćeno mišićno tkivo, to područje može biti toliko osetljivo da čak i težina odeće može pogoršati bol. Ako se bolest ne tretira pravilno u akutnoj fazi, ona može preći u hroničan oblik kada se javlja bol i ukočenost mišića ili ako su zahvaćeni zglobovi, bol i ukočenost zglobova koji su najčešće praćeni otokom.

Ovim tekstom želimo da pomognemo svima koji pate od nekog od reumatskih oboljenja da sa tom bolešću žive što kvalitetnije i da koliko je moguće nesmetano obavljaju svoje uobičajene svakodnevne aktivnosti.

U svakom narodu koji živi na kontinantalnom klimatskom pojasu pet do deset odsto je obolelih od reume.

U Srbiji svaka sedma osoba boluje od nekog oblika hroničnog reumatizma što je oko 15% stanovništva.

Hrana je veoma važna, kako u nastanku, tako i u lečenju nekih vrsta artritisa, reumatizma i srodnih bolesti.

Oboleli od ovih bolesti trebalo bi da poboljšaju način ishrane, posebno pazeći na dovoljno snabdevanje vitaminima i mineralima.

Vitamin B6 doprinosi smanjenju problema izazvanih reumatizmom: ublažava bolove i obnavlja gipkost ramena, lakta, kolena. Ima ga najviše u bananama, mahunarkama, piletini i ribi.

Zna se da su
- meso i jaja
- pšenica, beli hleb
- šećer
- alkohol
- suncokretovo ulje
- suhomesnati proizvodi
proizvodi koji se ne preporučuju kod ovih obolenja i treba ih maksimalno izbegavati. 

Limun, pomorandže, kivi, jagode, dinje, suvo grožđe, koštunjavi plodovi, višnje, blitva  i španać su proizvodi koji bi trebali svakodnevno da su zastupljeni u jelovniku.

Osnovno pravilo za suprotstavljanje artritisu i reumatizmu je održavanje idealne telesne težine i što manje opterećenje zglobova nogu i ruku - kaže nutricionista Mirjana Ljutić iz Centra za hronu ishranu „Dr Gifing“.

Svaki suvišni kilogram telesne težine za koleno predstavlja opterećenje od 10 kg.

Artritis, naročito u kolenima, kukovima i leđima, češće imaju gojazni, kod kojih zbog većeg opterećenja dolazi do degenerativnih promena na zglobovima kolena, karlice, kičmenog stuba i stopala. Naročiti uticaj ima na pojavu osteoartritisa kod gojaznih žena. Smanjenjem telesne težine smanjuje se i opasnost od pojave ove neprijatne bolesti.

Reumatske bolesti mogu se ublažiti, ali se ne mogu u potpunosti izlečiti. Zato je od velike koriste za ove pacijente da isključe loše životne navike (kafa, nikotin), a da se pravilno hrane i redovno vežbaju.

Uz medikamentoznu terapiju i redovne lekarske kontrole, ovi saveti će u velikoj meri doprineti da se tok bolesti uspori i olakšaju tegobe koje ih prate. 






Izvor: MEDA Pharmaceuticals Switzerland GmbH,
« PREV
NEXT »

No comments