NEWS
latest

10 January

Život u bojama

Svetlost i boje su svuda oko nas. Utiču na raspoloženje, ponašanje i zdravstveno stanje, mada najčešće toga nismo u poptunosti svesni. Kasna jesen i zima su delovi godine kada je najmanje svetlosti i boje u prirodi. Tada je mnogo češće osećanje bezvoljnosti, neraspoloženja, letargija...

TOPLE I HLADNE BOJE
Prema psihološkoj reakciji boje delimo na tople i hladne. Tople boje su crvena, narandžasta i žuta, a hladne plava, zelena i ljubičasta. Toplo i hladno se odnose na našu reakciju na boje. Ona je direktna, nezavisna od pređašnjeg iskustva ili kulture. Tople boje se doživljavaju bližim, a hladne daljim kad ih posmatramo.

BOJE VIDIMO I OSEĆAMO
Sam proces uočavanja boja je složen. Uključuje ne samo naše oči nego i regije u mozgu koje imaju direktan uticaj na fizičko zdravlje. Električni impulsi putuju iz mrežnjače i na putu do vizuelnog dela kore mozga prolaze kroz hipotalamus. Hipotalamus kontroliše mnoge telesne procese: spavanje, reakcije na stres, žeđ, glad, srčani ritam... Svetlost direktno deluje na naš nervni sistem. Različite talasne dužine - boje izazivaju različite reakcije.
Pokazano je da se mišićna snaga i cirkulacija krvi pojačavaju pod uticajem svetla, rastu od plavog prema zelenom, žutom i narandžastom do crvenog. Duži period bez izlaganja svetlosti uzrokuje psihološke poremećaje, depresiju i povećava sklonost samoubistvima. Boje su kroz vekove i u različitim kulturama menjale svoje značenje. Kelti su koristili boje da opišu elemente od kojih se sastoji svet. Za Indijance boje su osnova duhovnosti. Ne samo u umetnosti nego i u svakodnevnom govoru boje su prepune značenja: poplaveti oko vrata, požuteti od muke, pozeleneti od zavisti, pocrveneti od besa, plava krv, žuta štampa, bela laž...


BOJE DOŽIVLJAVAMO

CRVENA boja privlači pažnju, razdražuje, pobuđuje i uzbuđuje. Asocira na krv, vatru i revoluciju. Boja je strasti i seksualnosti. Signal je za opasnost. Podstiče mišićnu snagu i stimuliše cirkulaciju, instinktivno je povezujemo sa osnovnim nagonima. NARANDŽASTA boja se nalazi između žute i crvene. Po simbolici je bliža crvenoj, ali je blaža od nje. Zrači snagom i toplinom. Simbol je radosti i ponosa, a često označava blaženstvo i izobilje. ŽUTA je najsvetlija boja, vesela i topla. Simbol sreće i uspeha. Ima širok raspon značenja pre svega zato što je najosetljivija. Živahna, energična, radosna i vesela deluje podsticajno. Kad se žuta približava beloj deluje nežno i sanjalački.
  
Tamna i zasićena nijansom zelene smatra se simbolom zavisti, ljubomore i kukavičluka. ZELENA boja simbolizuje zdravlje, plodnost, samopoštovanje. Uz malo plave nijanse ostavlja utisak svežine i mira dok uz primese žute deluje malo aktivnije i toplije. Deluje umirujuće, odmara fizički (naše čulo vida je najosetljivije u ovom delu spektra pa se najmanje napreže) i psihički. Asocira na odmor, oporavak i nov početak. PLAVA boja simboliše mudrost, vernost, snagu, nepokolebljivost, nedostižnost i beskonačnost (kao nebo). Pobuđuje na meditaciju, poniranje u unutrašnji mir i prošlost, često deluje sanjivo i nostalgično.

LJUBIČASTA nastaje kombinovanjem crvene i plave i nalazi se na granici toplih i hladnih boja. Simbolizuje tajnovitost, strpljivost i unutra­šnje bogatstvo. U tamnijim tonovima žalost, tugu i patnju. BELA boja je simbol nevinosti, čistote i poštenja. Istovremeno ona je i praznina, odsustvo boje, sadržaja...Sjajna, blještava CRNA predstavlja otmenost i forma­lnost, a zagasita i mutna tugu, žalovanje i smrt.


OBOJITE SVAKODNEVICU

Svetlost i boje utiču na naš organizam i njihovo lekovito dejstvo se koristi u hromoterapiji, lečenju bojama. Ne morate biti hromoterapeut da obojite svoj život bojama koje imaju pozitivan uticaj na vas u nekom trenutku ili životnoj situaciji.






Autor: Dr Vesna Tepšić- Ostojić, psihijatar
Izvor: pharmamedica.rs
« PREV
NEXT »

No comments