NEWS
latest

26 February

Evropski mostovi

Ne postoje dva ista mosta na svetu. Neki lepi, prosto veličanstveni, dugački, visoki, elegantni sa zaobljenim lukovima a neki opet mali, zdepasti, kratki, reklo bi se ništa posebno, ali i jedni i drugi su ustvari na zajedničkom zadatku. Spajajući suprotne obale, razdvojene gradove, različite vere, oni pružaju ruku pomirenja kao zalog večnog prijateljstva. Oni ruše granice i najbolji su pokazatelj ljudske upornosti i istraživačkog duha.

Najstariji most na svetu koji još uvek odoleva zubu vremena je kameni most Zhaozhou u Kini sagrađen davne 605 godine. U istoj zemlji je i svetski rekorder po dužini, otvoren juna 2011. godine. Most Danyang–Kunshan Grand Bridge dugačak je 164,8 kilometara i koristi se za potrebe brze železnice na liniji Šangaj – Nanjing.

Za Vas smo izdvojili neke od najlepših i najznamenitijih mostova iz Evrope. Uživajte !

The Tower Bridge 
Ovaj most je kombinacija pokretne i viseće konstrukcije. Premošćava reku Temzu i nalazi se blizu Londonske Kule (Tower of London ) po kojoj je I dobio ime.

The Bastei Bridge  
Stene po imenu Bastei koje formacijski podsećaju na kule izdižu se 194 metra iznad reke Elbe u blizini grada Drezdena, Nemačka. Sa svojih 305 metara visine od nivoa mora stene Bastei formirane su vodenom erozijom još pre milion godina. Bastei most je turistička atrakcija već preko 200 godina, još kada je 1824. postavljen prvi drveni most da spoji nekoliko vrhova radi posetilaca.

The Chain Bridge  
Lančani most je viseći most preko reke Dunav koji spaja zapadnu i istočnu obalu Budima i Pešte, glavnog grada Mađarske Budimpeštu. Konstruisan od Engleskog inženjera Williama Tierney Clarka, pušten je u promet 1849 godine.

The Pont du Gard Bridge 
Pont du Gard je drevni Rimski most akvadukt preko reke Gardon na jugu Francuske. On je deo Nimes akvadukta, strukture dugačke 50 km izgrađene od strane Rimljana da bi se dopremala voda sa izvora. Od 1985 godine uvršten je na listu UNESKO – vih zaštićenih spomenika kulture. 

The Rialto Bridge   
Rialto Most je jedan od četiri mosta koji spajaju obale Velikog Kanala u Veneciji. On je ujedno i najstariji most i prirodna granica između dve oblasti, San Marka i San Pola. 

The Ponte Vecchio 
The Ponte Vecchio, ( Stari Most ) nalazi se u Firenci u Italiji. Spajajući suprotne obale reke Arno, ovaj lučni most je prepun raznih radnji, umetničkih dela, zlatara, prodavnica suvenira i sl. Dva komšijska mosta su Ponte Santa Trinita i Ponte Grazie.

The Puente Nuevo Bridge 

Ovaj most je simbol i duša gradića Ronda u Španiji. Most je visok 98 metara od baze do vrha i građen je od 1759 do 1793 pune 34 godine, od jedne do druge strane dužine 66 metara. 

Mostarski Most 
Mostarski Stari most je kameni most izgrađen od kamena tenelija. Luk je dug skoro 29, a visok 20, metara. U julu 2005. most je uvršten na listu UNESKO – vih zaštićenih spomenika kulture. Od turističkog značaja svakako je i tradicionalno takmičenje u skokovima sa starog mosta koje ima dugu tradiciju.

Pont de Rohan Bridge  
Neobični most Pont de Rohan se nalazi u Francuskoj, u mestu Landerneau. 2010. godine proslavio je svoju 500 godišnjicu. Sa svojim impresivnim stubovima i sa svojih 6 lukova sagrađen je po naređenju Viscount de Rohana, i dom je generacijama vrsnih mlinara, tekstilnih radnika juvelira i dr. 

The 25th of April Bridge  
Ovaj veličanstveni most nalazi se u Lisabonu glavnom gradu Portugalije. Zbog slične boje i viseće konstrukcije mnogi ga porede sa Zlatnim Mostom ( Golden Gate Bridge ) iz San Franciska. Dugačak je impresivnih 2.277 metara. Svoje ime je dobio po datumu koji obeležava čuvenu Karanfil revoluciju (25 april). 

The Chapel Bridge 
Konstruisan je u prvoj polovini 14 veka a ime je dobio po kapeli Svetog Petra koja se nalazi u blizini. Slike koje su dodate u 17 veku ilustruju scene iz Švajcarske i lokalne istorije (Lucerna).


Redakcija InfoNet Magazina
Fotografija : Joaquin Tores, Worcestershed, Alan Piper, Obscura Monacle, Sergio Pucciano, Gary Loughran, Suresh Krishna, Clave Rodriguez, Jean – yves Provost, Nailman, regls dubus



« PREV
NEXT »

No comments