NEWS
latest

15 February

Kako nas glas (raz)otkriva


U poslu i u ljubavi bolje prolaze muškarci sa dubokim basom jer deluju pouzdano i privlačno. Žene su seksepilnije i simpatičnije kada govore mazno i nežno, nikako brzo, glasno i grubo.

BOJA i jačina glasa, a ne ono što govorimo, ponekad su presudni za utisak koji drugi formiraju o nama. Istraživanje naučnika iz Finske je pokazalo da i na poslu i u ljubavi bolje prolaze muškarci sa dubljim glasom, jer ih ta karakteristika u očima posmatrača čini pouzdanijim, privlačnijim i uspešnijim. S druge strane, dame koje govore nežnije i maznije su momcima simpatičnije i poželjnije od "glasnogovornica", dok devojkama mogu da zasmetaju, jer ih doživljavaju kao zavodnice ili one koje ne prezaju ni od čega da bi došle do cilja.

Ni kod jednog ni kod drugog pola na ceni nije grub glas, zato što se takve osobe doživljavaju kao neprijatne ili opasne. Oštrina u govoru vređa sluh, jer aludira na autoritativne tipove. Cika "para" uši, a osim toga, naučnici tvrde i da su to nervozne ličnosti. Piskutanje takođe nije dobro prošlo u ocenjivanju, s obzirom na to da su ispitanici rekli da im je takav tonalitet odbojan, pošto ga povezuju sa nezrelim osobama i onim sklonim smicalicama. Visoki tonovi, hrapav i nazalan govor smetaju kolegama, dok su snažan i miran dobra osnova za napredovanje na poslu.

Na osnovu studije koju je sprovela jedna velika američka kompanija za odnose sa javnošću, potvrđeno je da glas snažno utiče na način na koji nas drugi vide. Ispitano je više od 1.000 ljudi, koji su zajedno sa stručnjacima, slušali i analizirali snimljene govore. Grubi, tanki, usiljeni ili jednolični tonovi dovedeni su u vezu sa negativnim, slabim, ostrašćenim i napetim osobama. Ljudi sa normalnom bojom i jačinom glasa ocenjeni su kao uspešni, društveni, pametni ili seksepilni. Ista studija je pokazala da su oni koji govore preglasno iritantni za okolinu, dok oni koji "reže" dok pričaju otkrivaju da im je neprijatno ili ih nešto boli, pa uznemiravaju i druge.

U drugom istraživanju su naučnici tražili od kandidata da normalnim glasom broje od jedan do deset. Posle toga su isti ti muškarci i žene to ponovili, ali drugačijom, zavodljivom bojom glasa. Druga grupa ispitanika je preslušala te snimke sa zadatkom da odredi šta zvuči seksi. Rezultati su pokazali da devojke uopšte nisu reagovale na muške pokušaje da im glas zvuči privlačno, dok su muškarci zavodljive ženske glasove odmah registrovali i smatrali neverovatno seksepilnim.

To se poklopilo sa teorijom naučnika da dame, kada žele da osvoje muškarca, nesvesno govore tiše i sporije, dok momci na to bez greške padaju. Međutim, istraživanja pokazuju i da se frajerima u društvu devojke koja im se dopada, automatski promeni boja glasa. Odjednom počinju da govore glasnim, dubokim, hrapavijim ili raspevanijim tonovima, kako bi istakli muževnost. Naučnici sa Stirling univerziteta su zaključili da je ta promena u boji glasa nesvestan mehanizam.

- Osim komplimentima, osmesima i drugim neverbalnim signalima, naklonost pokazujemo i govorom. Kada nam se neko sviđa, glas nam postane zavodljiviji, ali to uglavnom činimo nesvesno. Problem je što kada to radimo svesno, jer preteramo. Žene intuitivno osećaju da su momci sa namešteno dubokim glasom ženskaroši i to može da bude prepreka u osvajanju. Zato je važno da se pronađe balans - savetuje Huan David Leongomez, autor studije o glasu.


PARTNERA ČUJEMO BOLjE OD OSTALIH

KANADSKI naučnici su dokazali da partnerov glas čujemo bolje od ostalih. Naš mozak je "urezao" tu boju i jačinu, označio kao nešto posebno, upečatljivo, pa je može da ga raspozna i u bučnoj prostoriji. Stručnjaci su do ovog zaključka došli na osnovu eksperimenta tokom kojeg su parovima istovremeno puštali snimke govora partnera i nepoznatih osoba, a svi su bez greške prepoznali sve što su govorile njihove druge polovine.

- Partnerov glas je i najlakše ignorisati, naročito u dugoj vezi ili braku, kada mnogi isključuju mozak dok slušaju ono što govori, a ne interesuje ih. Zbližavanje tako ima uticaj na razumevanje i percepciju - kaže naučnica Ingrid Jonsrud.





Izvor: novosti.rs
« PREV
NEXT »

No comments