NEWS
latest

18 February

Kako se izvući iz automobila koji tone: Ova 3 koraka će vam spasti život!

Čim auto dodirne površinu vode, verovatno imate samo minut da se izvučete pre nego što vozilo potone.

Ukoliko se nađete u po život opasnoj situaciji, verovatno ćete imati samo sekund da razmislite pre nego što počnete da delujete. Zbog toga je bitno da pojedine događaje vizuelizujete i smislite način koji će vam pomoći da se spasete sebi život.

Ovaj put pišemo o situaciji kada se kola nađu u vodi i počnu ubrzano da tonu. Šta da radite?

Prvi korak: Čim automobil dotakne vodu, odmah odvežite pojas i pokušajte da otvorite prozor.

Drugi korak: Izvucite se kroz prozor što brže možete, pre nego kola potonu.

Stručnjaci upozoravaju da ćete za ove korake imati manje od jednog minuta! Stoga dobro upamtite: Odvežete pojas, spustite prozor i izvučete se napolje.

Najbolje ćete otvoriti prozor ako imate mehaničku ručku za spuštanje stakla, ali će od pomoći biti i elektronsko dugme. Stručnjaci tvrde da elektronika radi još najmanje 10 minuta čak i ako je automobil potopljen.

Ne pokušavajte da otvorite vrata, jer to nikako nećete moći zbog pritiska vode spolja. Ako ne možete da otvorite prozor, razbiljte ga!

Golim rukama nikad nećete razbiti staklo. U tome vam mogu pomoći štikle, neki alat ili cipele sa jakim đonom.

Ukoliko se u kolima sa vama nalaze i deca, sledite ove korake:

1. Odvežite pojas

2. Otvorite prozor

3. Odvežite dete

4. Gurnite ga kroz prozor

5. Izađite i vi napolje

Jedino na ovaj način postoji šansa da i vi i dete preživite. Cilj je da se izvučete iz automobila pre nego što počne da tone.

Ukoliko ne možete da otvorite ili razbijete prozor, postoji još jedan način da se spasete. Ovo je ubedljivo najteži način da izađete iz automobila, a podrazumeva otvaranje vrata.

Morate da sačekate da se automobil napuni vodom, tada će pritisak vode na vrata da popusti pa možete da otvorite vrata i da se izvučete napolje. Pre nego što otvorite vrata, udahnite što više vazduha možete i pokušajte da isplivate na površinu.

Imajte na umu da se vrata neće lako otvorite, pa ćete morati da ih gurate i nogama.

Kada se izvučete iz kola, verovatno ćete se osećati dezorijentisano i nećete znati na koju stranu da plivate. Pratite mehuriće vode i plivajte za njima, savetuje Bright side.




SPASITE SE NA VREME
Autor: Stil
« PREV
NEXT »

No comments