NEWS
latest

17 February

Kneževina Monako, najgušće naseljena država

Luka u koju uplovljavaju najveće i najlepše jahte na svetu, čiste ulice kojima jezde najskuplji automobili marke ferari, porše, lamborgini, bugati, Monte Karlo sa svojim palatama i vilama - to ima samo u Kneževini Monako. Stari grad gde se šampanjac pije umesto vode, Prinčeva palata, prelepe cvetne bašte i neverovatni akvarijum sa preko 40.000 ribljih vrsta.

Monte Karlo važi za glavni grad Monaka, iako zvanično ova država nema glavni grad. Monte Karlo je u svetu poznat po svojim kazinima, kockanju, glamuru i asocira na mesto u kome poznati i bogati provode odmor. Ovaj grad danas predstavlja jednu od vodećih turističkih destinacija u Evropi i kao takav, osim kompleksa kazina, poseduje i operu, baletsku dvoranu kao i odredjen broj otmenih hotela i klubova.                                               
Monte Karlo je domaćin čuvene staze “Krug Monaka”, na kojoj se održava trka Formule 1 - Velika nagrada Monaka (Formula One Monaco Grand Prix). Stazu dugu 3.340 metara vozači tokom trke pređu 78 puta i ona sadrži mnoge krivine, pa se s razlogom smatra najizazovnijom trkačkom stazom u svetu.

Kneževina Monako je inače druga najmanja država na svetu posle Vatikana. Da bi se prošla po širini pešice potrebno je manje od sat vremena. Nezaposlenih nema, a visoki životni standard (preko 2000 milionera, najviše po glavi stanovnika ) uslovio je najduži životni vek stanovnika – skoro 90 godina. Monakom inače vlada dinastija Grimaldi još od 1297 godine kada su osvojili i zauzeli tvrđavu. U bogataškom raju da bi se otvorio račun u banci potrebno je položiti minimum 300.000 eura. Najgušće naseljenoj državi (17.500 stanovnika po kvadratnom kilometru ) nacionalna biljka je karanfil, a nacionalna životinja ćubasta karakara (jedna vrsta ždrala). U Monaku živi i radi 108 različitih nacionalnosti.


Tekst: Violeta Tamindžić

Fotografije: Salvatore Freni, PIZZO76, basesteanu, John Robinson, Lackystrike, fsandbox, Sassy Chris, Thomas, Rob Sumler, Paul Wilkinson, Gino Grasso, Daniele Spagnuolo, Julien Rubicondo, Raphael Belly





« PREV
NEXT »

No comments