NEWS
latest

17 February

Večna pisma Sirana de Beržeraka


Sirano de Beržerak i ljubavnik koji stoji iza njegovih reči

Priča o životu i delu francuskog pisca 17. veka poslužila je Rostanu za jednog od najmarkantnijih književnih junaka: nesrećnog plemića, poetičnog filozofa, veštog mačevaoca i darovitog pesnika, čija je unutrašnja lepota ostala u senci ogromnog nosa i, samim tim, mogućnosti da ostvari veliku ljubav...

Više od jednog veka ovaj romantični i tragični junak inspiriše pozorišne, filmske, pa i operske stvaraoce.

Savremeni gledaoci zbog popularnosti istoimenog francuskog filma iz 1990. godine, Sirana najčešće “vide” u liku Žerara Depardjea, a njegovu ljubav Roksanu kao Ani Broše. Isti naslov na muzičkoj sceni pojavio se kao “herojska opera” još 1936. godine. U prvoj deceniji novog milenijuma, španski tenor Plasido Domingo (u svojoj 68. godini) pevao je glavnu rolu u operi Franka Alfana u njujorškom “Metropolitenu”, u “Kovent gardenu” u Londonu, Valensiji, pariskom pozorištu “Šatle”...

- To je lik iz snova. On ima sve: ironiju, radost, dramu, nemoguću ljubav - izjavio je slavni Domingo najavljujući parisku premijeru “Sirana”.


Ko je bio romantični heroj koji do današnjih dana podjednako uzbuđuje i stvaraoce i publiku? 

Pre svega, veoma svestrana ličnost čiji su spisi, provokativni stavovi i sloboda mišljenja uzbunjivali duhove sedamnaestog stoleća.

Sirano de Beržerak je bio svestrana osoba i promenio je svet na svoj način. Kao pesnik, dramatičar, duelista i slobodni mislilac, postao je svetski poznat po svojim spisima i provokativnim stavovima i mišljenjima.

Rođen je u Parizu 1619-te, od oca advokata i lorda Moveljea i Beržeraka i Esperance Belanž. Sirano se pridružio gardijskom korpusu kada je imao 19 godina ali nekoliko godina kasnije je napustio vojsku da bi se posvetio spisateljskoj karijeri. Od tada, njegov uspeh ogledao se u tome što je postao jedna od najznačajnijih i najuticajnijih ličnosti francuske kulture.

Bez obzira na sva druga dela, Sirano de Beržerak je ipak najpoznatiji po jednoj romantičnoj priči koju je pisao kao pisac u najam za svog druga iz vojske. Iako je bio duboko zaljubljen u svoju rođaku Roksanu – neki kažu da mu je ona ustvari bila sestra, Sirano joj se nikada nije direktno obratio na tu temu, sve zbog njegovog fizičkog izgleda. Pored toga, Roksana je bila zaljubljena u njegovog prijatelja Kristijana de Nuleta.

Pošto Kristijan nije bio vešt sa rečima, Sirano mu se ponudio da mu pomogne u pisanju. Kroz svoje reči, on će moći – bar na neki način – da iskaže svoju ljubav prema Roksani i da tajna ostane sačuvana.

Kako su Kristijan i Roksana učestalo počeli razmenjivati pisma, ona mu je jednom napisala da je ranije volela njega, a sada se zaljubila u njegove reči, njegovu dušu, i da joj fizički izgled nije bitan. Vrlo lepa vest za Sirana.

Nekoliko meseci kasnije Kristijan gine na bojnom polju, ali je pre toga naterao Sirana da obeća da će reći Roksani istinu; ali ovaj to nije učinio. Sirano de Beržerak je preminuo 1654.godine, od posledica povreda koje je zadobio kada je drvena greda pala na njega dok je ulazio u kuću. Priča se da je te iste noći Roksana otkrila da je on bio taj čovek koji joj je pisao sva ona pisma.



ceo film ....





Izvor: eurochannel.com




« PREV
NEXT »

No comments