NEWS
latest

02 March

Azurna obala, raj za turiste

Na jugu Francuske, dužinom od 880 kilometara, uz liniju prostiranja Sredozemnog mora, proteže se jedna od najlepših evropskih obala. To je Francuska rivijera, ili kako je mnogi zovu zbog jarkog plavetnila mora, Azurna obala.

Mesto gde se Alpi sreću sa Mediteranom prepoznatljivo je po svojim fantastičnim plažama i velikom broju sunčanih dana (300) u godini. Čak i zimi prosečna dnevna temperatura je između 10 i 15 stepeni celzijusa. Najveći grad rivijere je Nica koji ujedno ima i treći najprometniji aerodrom u Francuskoj. Tu je i Kneževina Monako, Kan, Sent Trope, Sent Paul de Vence i drugi, širom sveta poznati gradovi.
Azurna obala je raj za turiste. Sa oko 650 hotela (od kojih je polovina ocenjena sa 4 ili 5 zvezdica) kapaciteta skoro 60.000 kreveta, 17 kockarnica, 36 luka, spremnih da ugoste preko 18.000 jahti i brodića, nacionalnim parkom i još 13 manjih, sa skoro 600 kilometara pešačkih staza, 19 golf terena od kojih je 10 sa 18 rupa, 15 skijaških centara, preko 130 muzeja i spomenika pristupačnim za razgledanje, više od 100 javnih parkova i zelenih površina, teško da bilo koga može ostaviti ravnodušnim. 

Azurna obala je domaćin u preko 6000 kulturnih, sportskih i muzičkih događaja tokom kalendarske godine. Pri tome, dva dogadjaja se izdvajaju po svom glamuru, posećenosti, dramatici i uzbuđenju. Jedan je Grand Prix formule jedan u Monte Karlu, a drugi je čuveni i prestižni filmski festival u Kanu. Takođe, valja spomenuti i selo Eze, podignuto na strmim obalama visoko iznad mora, kao čuvar tirkiznog plavetnila, zatim selo Grasse, sa beskrajnim poljima lavande, kao i mnoge druge zanimljivosti.

Kažu da Vas putovanja prvo ostave bez reči, a posle Vas pretvore u pripovedača. Zato krenite, obogatite svoj život, i bar jednom godišnje idite na neko mesto gde nikada dotada niste bili.





Redakcija InfoNet Magazina

Fotografije: Clark Weber, Daniel70ml Falciola, debs-eye , Glen Scarborough, James Rhodes,
Jim McDougall, John M, Krzysztof Belczynski, Mike Fleming, timeyres, Tom, WC Ferrell

« PREV
NEXT »

No comments