NEWS
latest

25 March

JEZIK, radar za za rano otkrivanje bolesti

U kineskoj tradicionalnoj medicini ili ajurvedi lekar će vam na pregledu prvo potražiti da mu pokažete jezik. To je opravdano sa obzirom na to da je jezik jedan od najjačih mišića u našem telu i na njemu je precizno i tačno, kao na zdravstvenom kartonu, ispisano stanje vašeg organizma.

U Ajurvedskoj tradicionalnoj medicini, jedna od važnih dijagnostičkih metoda, pored puls dijagnostike koja je na prvom mestu, spada pregled stanja jezika. Iskusan lekar vam na osnovu izgleda vašeg jezika može reći kakvo vam je varenje, boli li vas kičma, imate li neku akutnu ili hroničnu bolest.

Vaš jezik bogat je krvnim sudovima, a zahvaljujući stalnom protoku pljuvačke, stalno se čisti čime se uklanjaju štetne bakterije koje nastaju u području usta. 




Naslage na jeziku nisu dobre

Jezik zdrave osobe je ružičast, ovalan, bez otisaka zuba, nije ispucao, nema naslage, čist je i prekriven sitnim bradavicama koje prepoznaju ukuse. Kada ga izbacite van usne duplje ne skreće ni na levu ,ni na desnu stranu. Nije previše vlažan niti preterano suv. 
Naslage ili ispucalost na određenom delu jezika upozoravaju da sa tim organom nešto nije u redu. Ako je jezik žute boje , to ukazuje na poremećaj žučnih puteva ili jetre. Ispucala sredina jezika ukazuje na moguće probleme sa kičmom. Smeđa naslaga na vrhu jezika može da ukazuje na upalu pluća.

Tanki beli površinski sloj i vidljivi tragovi zubi - ovakav izgled jezika upućuje na nedostatak vitalne energije u telu koja uzrokuje umor, loš apetit, bol u grlu i preterano znojenje. Ono se manifestuje i na raspoloženje pa su takve osobe najčešće zabrinute i nervozne.

Gusti beli sloj po sredini površine bledog otečenog jezika – izgled koji upućuje na infekciju  ili pak na upalu povezanu s nekom autoimunom bolešću, nedostatak vitamina i minerala. Takva stanja uzrokuju bledi ten, bol u kičmi i osećaj koji često graniči s panikom.

Tanki žuti sloj na sredini okružen crvenim ostatkom površine jezika – ovakav izgled jezika upućuje na probleme sa zatvorom, dehidracijom i kožnim bolestima. Sve se to manifestuje na raspoloženje pa su osobe takvog jezika obično promenjivog raspoloženja.

Masni beli sloj, otečeni rubovi jezika – ovakav izgled upućuje na neuravnotežen rad probavnog sistema, i sklonost nakupljanju vode u organizmu. Osobe ovakvog stanja često se osećaju malaksalo i bezvoljno.

Crne tačkice na ljubičastoj površini – upućuju na zastoj krvi u delovima tela koji može uzrokovati probleme s venama, "teške" noge, glavobolju, bol u prsima i kožu bez sjaja.

Crveni jezik sa žutim debelim naslagama po sredini površine – pokazatelj je to povišene telesne temperature koja ukazuje na moguće infekcije mokraćnih puteva, probleme s kožom čija je površina lepljiva. Osobe s takvim problemima često su ljute i ne osećaju se udobno u sopstvenom telu.

Pukotine na crvenoj površini jezika – upućuje na gljivične infekcije u telu koje prate noćno znojenje, nesanica, iritacija.

Jezik čija je površina bleda i bez naslaga ukazuju na smanjen protok krvi u telu, anemiju koja može uzrokovati vrtoglavicu, umor, a osobe ovakvog stanja pate od nedostatka koncentracije i pamćenja. Osim toga kod žena je takav jezik često znak moguće hormonalne neuravnoteženosti.






Izvori: www.primed.rs / kurir.rs / 
« PREV
NEXT »

No comments