NEWS
latest

24 April

Antverpen, lučki grad

Oko 40 kilometara severno od Brisela, na reci Šeldi, nalazi se jedan od najvećih lučkih gradova u Belgiji, Antverpen. U zvaničnoj upotrebi je holandski jezik, iako se u zemlji još govori nemački i francuski. Inače, prve olimpijske igre posle Prvog svetskog rata i jedine održane u Belgiji bile su 1920. godine upravo u Antverpenu.
Između 90 % svih neobrađenih dijamanata u svetu, i oko 50% fino obrađenih i sečenih dijamanata prođe kroz Antverpen tokom svake godine. Centar za trgovinu dijamantima proteže se preko 1,5 km gradskih ulica. Posetioci mogu uživo posmatrati kako se kamenje seče i polira i finom obradom dovodi do savršenstva za dalju prodaju.

Luka u Antverpenu se nalazi samo 80 km od Severnog mora. Dobra lokacija omogućava lak i siguran transport robe u centralnu Evropu, železnicom, rekom ili drumskim putevima. Kao rezultat toga luka u Antverpenu je je postala jedna od najvećih evropskih luka, popularna zbog trgovine i skladištenja robe, ali isto tako zanimljiva za mnoge kruzere i turiste širom sveta.


Izvor:  Traveling with the Jones

Prevod: Redakcija InfoNet Magazina


Fotografije: Alan Stanton, Eric Huybrechts, frank wouters, Krzysztof Belczynski, 

Nan Palmero, Pedro, Peter Koves, Rick Ligthelm






« PREV
NEXT »

No comments