NEWS
latest

05 April

Da li čokolada stvarno izaziva bubuljice?

Da li čokolada stvarno izaziva bubuljice? NE !
Stručnjaci tvrde da čokolada sama po sebi neće učiniti da se akne pojave na površini kože.

Uzroci nastanka akni jesu hormonski disbalans i genetika, tako da hrana nije osnovni uzročni faktor nastanka akni. Ipak, kod osoba koje već imaju bubuljice na licu, previše unošenja slatke hrane podiže nivo insulina u krvi, i na taj način remeti hormonski status i pogoršava akne na koži.

Akne predstavljaju oboljenje koje je karakteristično za doba adolescencije. Ipak, ponekad kod žena srednjeg životnog doba postoje akne, koje su posledica hormonskog disbalansa, policističnih jajnika ili tumora nadbubreznih žlezda. Takođe, i kod mlađe dece povišen nivo androgenih hormona, različitog porekla može dovesti do nastanka akni ranije nego u adolescentskom periodu.

Međutim, poznato je da hrana koja obiluje šećerom i mastima povećava proizvodnju sebuma (masnoće koju proizvode lojne žlezde) čime se podstiče razvoj upalnih procesa u organizmu, što može i ne mora da dovede do nastanka akni. Isto tako, kod nekih osoba mlečni proizvodi i šećer mogu biti okidači za nastanak hormonalnih promena, što može uzrokovati inflamaciju, a što se dalje može odraziti na izgled kože, odnosno pojavu bubuljica.

Nepravilna ishrana dovodi do uskraćenosti organizma za materije koje su ključne za zdravlje kože. 


Čokolada kao prijatelj kože

Zamenite belu i mlečnu čokoladu crnom čokoladom, s visokim procentom kakaoa i benefiti prave čokolade neće izostati. Pored toga što ćete zadovoljiti želju za čokoladom, iskoristiće brojne zdravstvene pogodnosti koje ona nudi. Crna čokolada ima pozitivan uticaj kako na kardiovaskularni sistem, tako i na kožu.

Kako biste doprineli lepoti svoje kože i kako bi vaš ten zablistao, konzumirajte sveže voće i povrće, a kada imate potrebu za čokoladom, jedite crnu čokoladu i tako iskoristite sve njene benefite, između ostalog, i za izgled kože lica.


Uživajte umereno u čokoladi i slatko vam bilo!






Autor: dr Svetlana Đurišić, specijalista dermatovenerologije
Izvor: http://dermatim.net /telegraf.rs

« PREV
NEXT »

No comments