NEWS
latest

23 May

Decu nam ubijaju staračke bolesti, a glavni krivac su loše navike u ishrani


Priča o rumenom detetu koje puca od zdravlja, odavno je prestala da važi u našoj zemlji. Svako peto dete ima problem sa viškom kilograma, čemu najviše doprinose loše navike u ishrani i nedostatak fizičke aktivnosti. 

Poslednja istraživanja Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović- Batut“ pokazala su da je uočen porast broja gojazne dece mlađe od šest godina (4,9), dok je više od 13,2 odsto umereno gojazno. Isto to istraživanje ukazuje na poražavajuću činjenicu da je prosečna težina dece uzrasta od 7 do 14 godina čak 42,4 kilograma.

Otkuda tolika gojaznost među decom, i kakve rizike gojaznost nosi, objašnjava za “24 sata” prof. dr Jagoda Jorga, specijalista za ishranu iz Instituta za higijenu Medicinskog fakulteta u Beogradu.

- Problem gojaznosti kod dece svake godine je sve veći. Najveći problem u svemu tome je što taj višak kilograma pravi dobru podlogu za pojavu raznih hroničnih bolesti, kao što je visok pritisak, dijabetes, koji su inače karakteristični za odrasle u poznim godinama. Gojazna deca već sa 11, 12 ili 13 godina imaju visok pritisak - objašnjava dr Jorga.






Izvor: http://zena.blic.rs

« PREV
NEXT »

No comments