NEWS
latest

12 June

Ćinkve Tere, raj za pešačenje

Ćinkve Tere (Cinque Terre - Pet zemalja) su pet ribarskih gradića na severnim obalama Italije. Ističu se svojim fantastičnim pejsažom, svojom kulturom, istorijom i bogatom mediteranskom kuhinjom.
To su mesta raznobojnih fasada: Monteroso al Mare (Monterosso al Mare), Vernaca (Vernazza), Kornilja (Corniglia), Manarola (Manarola) i Riomadjore (Riomaggiore). Šetačke staze "Pet Zemalja" smatraju se najlepšim stazama Evrope. Najpoznatija je staza broj 2 zvana Sentio Acuro (Sentiero Azzuro - plava staza) koja pruža 6 nezaboravnih sati hoda uz Mediteran. Dve godine pre nego što su postale Nacionalni park, Ćinkve Tere su stavljene pod zaštitu UNESCO-a.

Do gradova se može doći brodom ili železnicom. Kolima je zabranjen pristup poslednjih 10 godina. Usečeni visoko uz stene gradovi su okruženi stepenastim farmama i vinogradima već više od 1000 godina. Drevni zamkovi, crkve, manastiri i vile dokaz su raskošne Rimske arhitekture.

 
Ko uspe da se popne stepenicama (382 stepenika, 100 metara iznad nivoa mora) neće zažaliti jer će imati retko dobar pogled na prelepo selo Kornilja (Corniglia). Ovaj gradić nema luku ni prelepe plaže i više je orijentisan ka agrokulturi nego ribarenju. Na glavnom trgu nalazi se crkva Svetog Petra, njihovog pokrovitelja, koga slave 29 juna.

 
Manarola je jedan od najboljih primera kako je čovek svojom voljom i snagom uspeo da pokori ovu divlju i stenovitu oblast. Usečene u stene, razdvojene uskim ulicama živopisno obojene kuće zaštitni su znak ove omiljene destinacije turista. Staza vodi visoko iznad zgrada i prolazi kroz stoletne vinograde gde posetioci mogu konzumirati neka od najboljih Italijanskih vina.
  
Monteroso al Mare je jedan od najposećenijih gradića "Pet Zemalja" pre svega zato što jedini ima veliku peščanu plažu i brojne hotele. Nalazi se na vrhu brda Svetog Kristofora odakle se pruža fantastična panorama. Turisti mogu posetiti stari zamak i crkvu Svetog Jovana Krstitelja iz 1245.godine  sa prepoznatljivim zelenim zvonikom.
 
Riomadjore je grad gde je plavi Mediteran zaista opravdao svoje ime. Prozirna tirkizna boja mora prosto očara sve posetioce. Kažu da je omiljeno doba dana sumrak i da su ovde zalasci sunca nešto zaista nezaboravno.
  
Vernaca je prepoznatljiva po svojoj luci i ribarskoj tradiciji. Drevni zamak Doria na samom vrhu brda kao da nadgleda ovo bajkovito mesto. Turisti mogu uživati u prelepom pogledu na celu oblast Nacionalnog parka. Uzdižući se stepenasto od obale nalaze se zasadi maslina. Neke od najkvalitetnijih sorti potiču sa ovih prostora.




Autor: Violeta Tamindžić
Fotografije: Bob Tilden, Derek Blackadder, Filipe Fortes , Frederique Voisin-Demery , 
Jason OX4 Miriam Rossignoli, Nick Grosoll , Roman Schelwiller,Scott Dingle , 
Sjaak Kempe, Sue Manus, Wayne Wilner

« PREV
NEXT »

No comments