NEWS
latest

07 January

Savremeni krivac za krivu kičmu

Poznato je da tokom razvoja deca moraju da se bave nekim aktivnostima kako bi se njihov telo razvijalo i jačalo. 

Najveći problem kod velikog broja dece, a kasnije i kod odraslih, jeste kriva kičma. Kako bi se oblažio uticaj đačke torbe na kičmu mališana – oni kreću na neki sport kako bi ojačali kičmeni stub.

Međutim, savremeni krivac za krivu kičmu uspeva da utiče držanje našeg tela ne zato što je težak, nego baš suprotno.

Najčešći krivac današnjice za krivu kičmu je mobilni telefon, odnosno bilo koji mobilni uređaj koji koristimo svakodnevno.

Često korišćenje mobilnog telefona može da prouzrokuje mnoge zdravstvene probleme.

Najviše od ovoga “stradaju” mladi od 16 do 24 godine, koji svakog dana provedu oko četiri sata nad telefonom, tako što im je glava nagnuta napred, sa povijenim ramenima i vratom, gledajući u ekran.

Upravo takav položaj tela može da izazove ozbiljna oštećenja na kičmi i vratu, zbog čega stručnjaci upozoravaju, jer se ovaj sindrom, nazvan “text neck” širi velikom brzinom, pogotovo među mladima.

Ovakvo držanje tela predstavlja samo naviku, koja može biti pogubna, jer dovodi ne samo do deformacije kičmenog stuba, nego potencijalno i do drugih zdravstvenih problema, kao što su hormonalni poremećaji, migrena i depresija.


Savet

Kako bi izbegli negativan uticaj koji držanje mobilnog može imati na naše telo, dovoljno je malo promeniti ovu lošu naviku.

Držite mobilni telefon ili tablet ispred sebe ravno, ali se nemojte naginjati napred, nego pokušajte da uređaj držite pod uglom od 30 stepeni.

Na ovaj način štite se zglobovi na ruci, ali i vrat se manje krivi, čime se sprečava oštećenje kičme i vrata.






Izvor: osnovneskole.edukacija.rs

« PREV
NEXT »

No comments