NEWS
latest

29.6.20

City break putovanje: Citta Alta, stari grad u Bergamu

Zbog ogromne popularnosti obližnjeg Milana, Bergamo se često previdi od strane turista koji dolaze u Italiju, ali to je velika greška! Ovaj prelepi grad, s kamenim ulicama, divnom arhitekturom i tipičnim italijanskim duhom je mesto gde zaista možete uživati na sasvim drugačiji način od onog koji će vam predstaviti turistički vodiči.

Bergamo i njegova provincija su idealne destinacije za sve one koji vole umetnost, kulturu ili sport, zahvaljujući dobro opremljenim turističkim ponudama. Turizam u tom području, u stvari, uglavnom se zasniva na remek-delima, bilo ljudskog porekla ili onih koje je priroda napravila. Provincija Bergamo se nalazi u istočnom Lombardije, zauzimaju središnji deo podnožja Alpa i mali prostor od ravnice reke Po. Ovo područje ima pejzaže koji kombinuju prirodu i ljudsku prisutnost na neobično skladan način.

Grad ima dva središta: Città alta (Gornji grad), srednjovjekovni grad na brežuljku, okružen zidinama iz 17. veka i Città Bassa (Donji grad)..


Prva stvar koju putnik koji stiže u Bergamove obavijesti je njegova topografija, savršeno ravno donji grad koji se strmo i iznenada podiže na bastiona staroga grada iz 16. stoljeća na vrhu brda. Kontrast je još oštriji jer su ravne donje ulice obložene neoklasičnim i suvremenim zgradama, a uskim stazama starog grada slučajno se pojavljuju romaničke i renesansne građevine. Stari gornji grad - Citta Alta - nalazi se u kojem se nalaze većina turističkih atrakcija.

Dva dijela Bergama povezana su uspinjačom, mnogo jednostavnijim pristupom staroj tvrđavi nego strmim, vijugavim cestama na oba kraja. No, monumentalna vrata kroz koje ove ceste ulaze u stari grad vrijedi pogledati. Dva od njih pokazuju Lav sv. Marka, podsjetnik da je Bergamo, kao i većina sjeverne Italije, nekoć bio dio Mletačke republike.

Bergamo je zaista prelep grad. Čine ga Gornji i Donji grad, Citta Alta i Citta Bassa. Ovaj donji sam videla samo iz autobusa i nešto malo dok sam pešice došla do stanice uspinjače za gornji. Čini mi se kao lepo sređen i izuzetno čist grad. Gradski saobraćaj funkcioniše kao satić. Dnevna karta je 5 evra i obuhvata, kako bus od aerodroma, tako i dve uspinjače.

Do Gornjeg grada se može busom, pešice ili uspinjačom. Za one koji imaju par sati do sledećeg leta je zanimljiv ovaj bus koji od aerodroma vozi direktno u gornji grad i poslednja stanica mu je neposredno ispod uspinjače Viglio. Put traje oko pola sata.

Gornji grad sam videla malo prve večeri. Već je pao mrak i većina restorana na centralnom trgu Piazza Vecchia je već bila zatvorena. Grad skoro pust ali u pitanju je bio mart mesec pa je verovatno to bio razlog.

Na putu ka uspinjači. Puno objekata je posvećeno italijanskom kompozitoru opera Donizetiju.


Средњовековним делом града Чита Алта, окруженим венецијанским зидинама из 16. века, доминира тврђава Рока де Бергамо. На лепим трговима наћи ћете палату Палацо дела Рађионе са аркадама, базилику Санта Марија Мађоре са позлаћеном унутрашњошћу и китњасту мермерну фасаду капеле Колеони. Уске уличице су пуне скупих независних бутика и продавница деликатеса, као и вековима старих кафића, траторија и винских барова. 


Većina vrhunskih stvari koje treba raditi u Bergamu nalazi se u Citta Alti, starom gradu, sa srednjovjekovnim i renesansnim zdanjima čvrsto grupiranim na vrhu stijene. Najbolji način da stignete je na uspinjaču, koja vas dovodi Piazza Mercato delle Scarpe, Ovaj mali kvadrat vodi u usku kamenu popločanu Via Gombito, u kojoj se nalazi patricijska kula, kuća Torre di Gombito, izgrađen oko 1100. Ispod, na Via di Porta Dipinta, stajati predivne crkve San Michele al Pozzo Bianco i Sant'Andrea (unutar njega je a Madonna je jurila sa svetima Moretto). Uz staze s patricijskim zgradama s malim trgovinama na njihovoj razini ulice, Via Gombito vodi do prekrasne Piazza Vecchia.
Campanone o Torre Civica

Funicolare Bergamo Alta    

Mura Venete


Porta San Giacomo

Cinta Muraria i Gradska vrata

Više od četiri kilometra zidova koje su izgradili Mlečani okružuju stari grad, poznat kao Cinta Muraria. Viale delle Mura ih slijedi Porta Sant'Alessandro, u blizini Muzeja Donizetti, prošlosti Porta San Giacomo, najljepših gradskih vrata, a pored crkve Sant'Agostino do Porta Sant'Agostino, Iz ove vrata Viale Vittorio Emanuele II spušta se ispred donje postaje uspinjače i u središte donjeg grada.Piazza Vecchia

Piazza Vecchia

Značajno i lijepo okupljanje patricijskih kuća i Palazzo della Ragione (gradska vijećnica) čine ovaj trg u srcu starog grada. Kameni stubište Palazzo della Ragione iz 12. stoljeća i loggia tri gotička lukova (uglavnom obnovljena sredinom 1500-ih godina) čine gornju stranu trga, pored visokog tornja, Torre del Comune, Donju stranu graniči kasno-renesansna Palazzo Nuovo, u kojoj se nalazi općinska knjižnica. U sredini se nalazi Contarini fontana, ukrašeni lavovima, a drugi Lav sv. Marka gledao je odozgo. Kafić u gornjem kutu čini dobro mjesto za cijeniti scenu.


Fontana Contarini


Meridiana Monumentale del Palazzo della Ragione
Palazzo Della Ragione
Basilica di Santa Maria Maggiore

Santa Maria Maggiore (Bazilika Svete Marije)

Kroz nadstrešnica na vrhu Piazza Vecchia je Piazza del Duomo (katedrala trga), a zajedno sadrže neke od Bergamovih najimpresivnijih arhitektonskih blaga. Crkva Santa Maria Maggiore, koja je započela 1137. godine kao romanička bazilika, ima tornju na križanju i ukrasnim zborom. Vrata na obje strane crkve čuvaju lavovi pod lijepim gotičkim nadstrešnicama (1353. i 1360.). Unutra su lijepe renesansne zborne zbirke, barokni štukature i tapiserije iz 16. stoljeća na zidovima bočnih prolaznih vrata i zborova. Lokalni štovatelji i dalje ostavljaju svježe cvijeće na grobu skladatelja Donizettija, berbeškog rodoslovlja ovdje.
Katedrala Sant'Alessandro

Na jednom kraju Piazza del Duomo, pod pravim kutom do Santa Maria Maggiore, katedrala Sant'Alessandro, sagrađena 1459. godine, a 1889. godine dodana je neoklasična fasada i kupola. Unutar su slike Tiepola, Previtalija i Moronija te lijepih baroknih zborova. Uz nekoliko srebrnih relikvija, crkvena riznica prikazuje Tiara blaženog pape Ivana XXIII., Ukrašena biserima, dijamantima, rubinima i smaragdima. Tiara, kalež, i nekoliko drugih predmeta koji pripadaju njemu, prikazani su u kapeli Sv. Vincenta i Sv. Ivana XXIII.


Lavatoio di Città Alta

« PREV
NEXT »

No comments