NEWS
latest

03 February

Venecija bez vode

Drugu godinu za redom, rekordno nizak nivo mora u Veneciji isušio je kanale i ostavio skoro celo priobalje grada bez vode.



Posetioci koji su došli u grad očekivali su da se voze gondolama kroz čuvene plavo-zelene kanale, ali njihovi planovi bili su osujećeni jer su umesto vode u kanalu zatekli samo blato i mulj.

Izuzetno nizak nivo vode bio je uslovljen velikom osekom kao nikada do tada, kombinovanom sa drastično malim padavinama na prostoru severoistočne Italije. Iako je nizak nivo plime i oseke u ovo doba godine uobičajen , ovoga puta nivo vode spustio se čak 70 cm ispod proseka. Ovaj fenomen nam iznenađujuće otkriva da Venecija polako tone i da će u budućnosti imati više problema sa poplavama nego sa osekama.

Nizak nivo vode razotkrio je svu prljavštinu grada. Godinama loše održavanje gradskih kanala dovelo je do nagomilavanja blata, i samim tim značajno smanjilo dubinu pojedinih kanala kroz koje sve teže prolaze čamci u čije se propelere često zaglavljuje odbačeno smeće. Značajno opadanje vode takođe je razotkrilo istrošene temelje i oštećenja na mnogim istorijski bitnim građevinama.











Prevod: Redakcija
Izvor: Amusing Planet

« PREV
NEXT »

No comments