NEWS
latest

05 April

Intervju: Drina Pešić

Balerina i voditeljka Drina Pešić otkriva koliko pati zbog trenutne situacije u svojoj velikoj ljubavi – baletu, priseća se na koji način ju je suprug privukao i objašnjava koje sopstvene osobine prepoznaje kod ćerke


Dok uspešno obavlja ulogu treće solistkinje u Narodnom pozorištu, naša cenjena balerina, autorka i voditeljka televizijske emisije Drina Pešić (42) ovih dana uživa u svom pedagoškom radu, podučavajući decu tajnama baleta. Malo ko zna da je nakon diplomiranja u Baletskoj školi Lujo Davičo, završila i pedagogiju na Filozofskom fakultetu, te se pokazalo da joj ta diploma u novom poslu veoma koristi.

- Koleginica me je zamolila da privremeno umesto nje držim časove baleta, ali meni se mnogo dopalo pa sam nastavila time da se bavim. Interesantno je da je reč o devojčicama od tri do pet godina koje su još male da bi shvatile osnove baleta, ali zajedno smišljamo koreografije koje nisu nužno vezane za dečje pesmice i na taj način podučavamo ih plesu kroz zabavu – otkriva balerina i novinarka, a onda ističe kako joj trenutno angažovanje na tri strane ne pada teško jer ima bezrezervnu podršku svog izabranika Gorana (43).

- Suprug je moj veliki oslonac, ne samo kada je reč o odgajanju naše ćerke već i kod poslovnih poduhvata. Priznajem, mene nije lako pratiti, imam toliko obaveza da nekada ne znam šta ću pre, ali s obzirom na moju energiju i temperament, njegova staloženost dobro dođe. On tačno zna kad treba da kaže: Drino, smiri malo doživljaj – priča kroz smeh ona i objašnjava kako je dugo čekala da se pojavi osoba kao što je on jer, kako navodi, nije želela da ima decu s bilo kim.

- Moj muž radi u Vojnom muzeju, a ja sam kao novinarka otišla tamo da najavim jednu izložbu. Dopao mi se čim sam ga ugledala, ali tek kada sam dobila koverat s rečima zahvalnosti i čokoladu s njegovim potpisom, shvatila sam da je privlačnost obostrana. Nakon toga počeli smo da se dopisujemo, veoma brzo i zabavljamo, te sam ja posle samo nekoliko meseci shvatila da je on čovek s kojim želim dete – govori balerina i ističe da je ljubav između nje i supruga sudbinska. Njih dvoje su pre pet godina postali roditelji male Iskre koja je likom ista tata dok je temperament i karakter nasledila od majke.


- Društvena je, snalažljiva i ambiciozna. Polako je navikavamo na obaveze i upisali smo je na ritmiku i pevanje. Učimo je da bude vredna i istrajna, ali smatram da je faktor sreće odlučujući – ponosno o svojoj naslednici priča balerina i dodaje da bi joj bilo izuzetno žao ukoliko bi njena ćerka krčila put na jednako težak način kao i mama.

- Meni je mnogo trebalo da bih postigla to što danas jesam, morala sam da idem preko trnja i kamenja. Čini mi se da ona sve radi s lakoćom i nadam se da će tako i ostati – govori u svom stilu Drina i otkriva da bez obzira na to što već gura četrdeset drugu godinu, mašta o drugom detetu.

Nova emisija Drine Pešić: Otvoreno o svemu uz podršku gosta-voditelja Jovana Marića

- Volela bih da imam još jedno dete. Sećam se trenutka kada sam prvi put ugledala ćerkicu, pomislila sam kako je sve što sam do tada radila mizerno i nebitno – kaže jedna od retkih umetnica koja se već godinama na svoj način bori protiv zapostavljanja baleta.

- Trudim se da svojim novinarskim radom promovišem balet iako su neki to shvatili kao moju reklamu. Smetam im i konstantno pokušavaju da me preplaše pismima u kojima me vređaju, govore kako sam sve postigla uz pomoć roditelja, teraju me da se vratim odakle sam došla. Nikad nisam krila da sam rođena u Sarajevu, moj otac bio je novinar dopisnik, ali malo ko zna da je moja mama Beograđanka – govori Drina i tvrdi da zbog načina uprave Konstantina Kostjukova vlada izuzetno loša atmosfera u baletskom ansamblu Narodnog pozorišta.

- Nezadovoljstvo se oseća u vazduhu, predstave se otkazuju zato što se honorari ne isplaćuju na vreme, naprosto mi nemamo osobu koja će stati iza nas – s tugom u glasu priča balerina koja je u godinama kada više ne bi trebalo da igra, ali po zakonu ne može u penziju pre pedesete. 



Autor: Suzana Janić
Izvor: http://www.story.rs
« PREV
NEXT »

No comments