NEWS
latest

12 May

Da li drveće može da smanji zagađenost vazduha?

U kojoj meri drveće može da utiče na zagađenost vazduha, kao i koje vrste drveća smanjuju, a koje povećavaju štetne materije u vazduhu, saznajte u nastavku.


Svetska zdravstvena organizacija otkriva da je zagađen vazduh svake godine usko povezan sa tri miliona prevremenih smrtnih slučajeva što ga čini najvećim zdravstvenim rizikom u životnoj sredini.


Da li drveće može da nam pomogne? 

Dejv Novak, naučnik iz Šumske službe SAD-a je 30 godina proučavao njihov uticaj na životnu sredinu i došao do sledećih otkrića...

U proseku, u gradskim sredinama je zabeleženo poboljšanje od manje od jednog procenta zagađenja vazduha. Ovaj procenat svakako zavisi od zagađivača, a maksimum koji su pronašli je skok od 15 odsto. Ipak, čak i malo smanjenje može da ima pozitivan efekat po ljudsko zdravlje.

Novak je širom SAD-a sproveo istraživanje i otkrio da je drveće uklonilo 17,4 miliona tona zagađenja u vazduhu, kao da je drveće u državi Njujork sprečilo 850 smrti godišnje.


Koje vrste drveća smanjuju, a koje povećavaju zagađenost vazduha?

Evidentno je da mnoge vrste drveća pomažu u životnoj sredini. Isto kao što upijaju gasove tokom dana, iz njih i isparava voda, što redukuje temperature vazduha i menja ih što utiče na zagađenje vazduga. 

Neke vrste drveća bolja u smanjenju zagađenja vazduha od drugih.

Tako su na primer četinari dobri u uklanjanju čestica zahvaljujući svom lepljivom lišću, dok su veliki brestovi efikasni u redukovanju štetnih gasova tako što ih apsorbuju i menjaju.

S druge strane, neke vrste drveća imaju loš efekat na kvalitet vazduha.

Na primer, hrast otpušta jedinjenja koja formiraju ozon, zagađivač što redukuje njegova pozitivna dejstva.

Drveće može da smanji zagađenost, ali pod jednim uslovom
Drveće može da doprinese smanjenju zagađenja vazduha uklanjajući zagađivače iz vazduha, ali sve zavisi od toga gde ih i kako sadimo. 

Na primer, ako ih sadimo na pogrešnim mestima (tako da drveće pravi baldahine na putevima), drveće može da učini zagađenje još gorim.

Za puteve je najbolje da imaju vegetaciju sa strane sprečavajući zagađenje da ode dalje od puta. 



Izvor: http://www.nationalgeographic.rs


« PREV
NEXT »

No comments