NEWS
latest

03 December

Rim kakav do sada niste videli - „Time elevator“

Na 25 km od Tirenskog mora, u delu gde je reka Tibar najdublja, na sedam brežuljaka, nalazi se večni grad Rim. Stara izreka kaže: “Svi putevi vode u Rim”. I stvarno, ukoliko jednom posetite i vidite Rim budite sigurni da ćete poželeti da se nekada vratite u ovoj istorijski grad i prestonicu Italije.

Reka Tibar

U samom centru Rima, između čuvene Fontane di Trevi i Pjaca Venecije, nalazi se poznati „Time elevator“, bioskop u pet dimenzija (5D). Ovaj bioskop je prava vremenska mašina koja Vas vodi kroz daleko istorijsko putovanje i nastanak grada Rima.

Pjaca Venecija

Na samom ulazu u bioskop dočekuje Vas slika Julija Cezara iz koje se, posle samo nekoliko minuta, u vidu iluzije pojavljuje i sam Julije Cezar u prirodnoj veličini, i počinje da priča šta ćete sve doživeti i videti prilikom projekcije filma.

Julius Caesar

Saznaćete legendu o Romulu i Remu, osnivačima Rima, videćete kako su bačeni u reku Tibar, naćićete se u šumi sa čoporom vukova. Videćete Brutovu izdaju i ubistvo Julija Cezara. Kroz vremensko virtuelno putovanje doživićete rekonstrukciju Sikstinske Kapele i Koloseuma.

Koloseum

Živećete i stvaraćete s Mikelanđelom i ukrašavati svod Sikstinske kapele 1534. godine, a od 1546. gledaćete kako oslikava kupolu Svetog Petra. Naćićete se u renesansnom i baroknom Rimu, a u jednom trenutku imaćete utisak da pacovi trče svuda oko Vas. Doživećete zemljotres (na stolicama koje apsolutno dočaravaju jake potrese tla), paljenje i rušenje Koloseuma, a možete biti jednog trenutka i mokri od olujnog vetra.

St. Peter's Basilica

Sve ove iluzije i iskustvo projektovane su na tri velika panorama - platna uz dobar suraund zvuk, a emitovanje je na šest svetskih jezika. Ovaj spektakularni šou emituje se približno oko sat vremena, a kao posetilac morate imati najmanje pet godina da bi Vas pustili da doživite i vidite sve ovo.

Do “Time elevatora” stiže se autobusom sa stanice "Termini", a karta po osobi košta 11 evra. Ako poželite da se odmorite od napornog razgledanja Rima obavezno svratite ovde jer ćete, za kratko vreme, naučiti puno toga o Rimu.Tekst i fotografije: N. V.

« PREV
NEXT »

No comments