NEWS
latest

29 September

Kanali Venecije

Venecija, nekada prestonica moćne Mletačke Republike, koja je vekovima vladala mnogim kolonijama i imala prevlast na moru, danas je jedan od najposećenijih i najromantičnijih gradova Italije i Evrope.

Venecija se nalazi u istoimenoj laguni na severozapadnoj obali Jadranskog mora u regiji Veneto. Grad je naseljen na 18 malih ostrva medjusobno povezanih kanalima i mostovima. Venecija ima 177 kanala i 380 mostova. Kanali u Veneciji su njihovi putevi i ulice, jer u Veneciji nema automobila. 

Svaki kanal pored kojeg prodjete, ili kojim se vozite, ima svoju posebnost, i svaki je sličan, a opet potpuno drugačiji. Na ulasku u svaki kanal stoji saobraćajni znak koji ograničava dozvoljenu brzinu kretanja plovila tim kanalom. U uskim kanalima, brzina je ograničena na 5 km/h. U kanalu Grande brzina brodova može da bude do 8 km/h, dok u otvorenim delovima prema ostrvima Murano, Burano i Lido, dozvoljeno je ploviti brzinom od 11 km/h.
 


Za mnoge turiste koji dođu u Veneciju, to je grad snova i imaju osećaj kao da su se vratili dva-tri veka unazad. Svake godine Veneciju poseti više od 12 miliona turista.


Tekst i fotografije: Nataša Č.V.

« PREV
NEXT »

No comments