NEWS
latest

25 October

Areco - kao da je vreme stalo ....

Areco je grad u središnjem delu Italije. Nalazi se 80 km istočno od Firence, i najveći je grad u italijanskoj regiji Toskana.
Toskana je poznato turističko odredište zbog istorijskih i kulturnih znamenitosti, a grad je zanimljiv i zbog jedinstvenih pejzaža, kao i ponude veoma ukusne hrane i dobrog vina. Areco se nalazi u dolini reke Arno, na strmom brdu iznad reke, tako da stari deo grada ima izuzetno strme ulice i trgove, pa izgleda prilično neuobičajeno i možda i zbog toga privlači turiste iz celog sveta.

U Arecu je snimljen poznati film Roberta Beninija “Život je lep”  (La vita è bella) koji je osvojio Oskara. Film prikazuje muku preživljavanja u logoru za vreme Drugog svetskog rata.

Iznad grada se uzdižu Apenini, jedan od najpoznatijih planinskih lanaca u Evropi.

Grad je karakterističan po crkvama, palatama i porodičnim kućama bogatih trgovaca. Bogastvo grada počiva na izradi i prodaji zlatnog nakita širom celog sveta. 

 U gotskoj crkvi San Frančesko nalaze se čarobne freske Pjetra de la Frančeska, od kojih se posebno izdvaja prikaz biblijske scene pronalaženja krsta od “drveta spoznaje“ .U ovom gradu rođen je Gvido od Areca, muzički teoretičar, koji je u 11. veku osmislio notaciju muzike jer je dao imena pojedinačnim tonovima.
Čuveni italijanski pisac humanizma i renesanse Frančesko Petrarka takodje je rođen u Arecu kao sin dvorskog notara. Svetsku slavu kao pesnik i humanista Petrarka je stekao svojim zbirkama kancona i soneta u kojima opisuje svoju veliku, ali platonsku ljubav prema Lauri.

" Šta osećam, šta, ako ljubav nije,
 Al’ ako je ljubav, bože šta je ona?
 Ako je dobra, zašto je zlu sklona,
 Ako je zla, zbog čega slatka mi je? "

Frančesko Petrarka


Biciklistička trka "Giro d'Italia"
Prva biciklistička trka kroz Italiju (Điro d'Italija) održana je 1909 godine, i od tada se održava svake godine. Trka je imala prekide jedino za vreme Prvog i Drugog svetskog rata.


Ako obilazite gradove Toskane obavezno izdvojite i jedan dan za Areco, jer u ovom gradu imate osećaj kao da je vreme stalo.


Tekst i fotografije Nataša V.


« PREV
NEXT »

No comments