NEWS
latest

25 October

Areco - kao da je vreme stalo ....

Areco je grad u središnjem delu Italije. Nalazi se 80 km istočno od Firence, i najveći je grad u italijanskoj regiji Toskana.
Toskana je poznato turističko odredište zbog istorijskih i kulturnih znamenitosti, a grad je zanimljiv i zbog jedinstvenih pejzaža, kao i ponude veoma ukusne hrane i dobrog vina. Areco se nalazi u dolini reke Arno, na strmom brdu iznad reke, tako da stari deo grada ima izuzetno strme ulice i trgove, pa izgleda prilično neuobičajeno i možda i zbog toga privlači turiste iz celog sveta.

U Arecu je snimljen poznati film Roberta Beninija “Život je lep”  (La vita è bella) koji je osvojio Oskara. Film prikazuje muku preživljavanja u logoru za vreme Drugog svetskog rata.

Iznad grada se uzdižu Apenini, jedan od najpoznatijih planinskih lanaca u Evropi.

Grad je karakterističan po crkvama, palatama i porodičnim kućama bogatih trgovaca. Bogastvo grada počiva na izradi i prodaji zlatnog nakita širom celog sveta. 

 U gotskoj crkvi San Frančesko nalaze se čarobne freske Pjetra de la Frančeska, od kojih se posebno izdvaja prikaz biblijske scene pronalaženja krsta od “drveta spoznaje“ .



U ovom gradu rođen je Gvido od Areca, muzički teoretičar, koji je u 11. veku osmislio notaciju muzike jer je dao imena pojedinačnim tonovima.
Čuveni italijanski pisac humanizma i renesanse Frančesko Petrarka takodje je rođen u Arecu kao sin dvorskog notara. Svetsku slavu kao pesnik i humanista Petrarka je stekao svojim zbirkama kancona i soneta u kojima opisuje svoju veliku, ali platonsku ljubav prema Lauri.

" Šta osećam, šta, ako ljubav nije,
 Al’ ako je ljubav, bože šta je ona?
 Ako je dobra, zašto je zlu sklona,
 Ako je zla, zbog čega slatka mi je? "

Frančesko Petrarka






















Biciklistička trka "Giro d'Italia"
Prva biciklistička trka kroz Italiju (Điro d'Italija) održana je 1909 godine, i od tada se održava svake godine. Trka je imala prekide jedino za vreme Prvog i Drugog svetskog rata.


Ako obilazite gradove Toskane obavezno izdvojite i jedan dan za Areco, jer u ovom gradu imate osećaj kao da je vreme stalo.


Tekst i fotografije Nataša V.






« PREV
NEXT »

No comments