NEWS
latest

20 December

Selfi štapovi sve manje poželjni u muzejima

Selfi štap za pravljenje autoportreta mobilnim telefonom je, navodno, jedan od najvećih pronalazaka u 2014. godini. Veštački produžetak ruke je posebno omiljen kod turista, ali umetničke institucije se plaše za sigurnost svojih posetilaca i umetničkog blaga.
Svuda tamo, gde vrvi od stranih turista, mogu se videti i štapovi sa fiksiranim mobilnim telefonom za pravljenje autoportreta. Uz pomoć veštačkog produžetka za ruku mogu se napraviti još bolji autoportreti mobilnim telefonom. Oni omogućavaju novu perspektivu i interesantnije snimke i omiljeni su pre svega kod mladih.

Ali, mnoge kulturne institucije su skeptične prema novoj modi. One se plaše da bi štap, koji zna da bude duži i od jednog metra, mogao da ošteti umetničke predmet i povredi posetioce.
Mnogi muzeji u SAD, Nemačkoj i Italiji su već zabranili ove štapove koji polako već osvajaju i Beč. To dovodi muzeje u situaciju da razmišljaju kako da se postave prema tom novom trendu.

U bečkoj Albertini su štapovi zabranjeni, jer, kako kažu, metalni štapovi mogu da oštete umetnička dela, vredna više miliona evra.
Ali, ne razmišljaju svi muzeji tako. U Muzeju istorije umetnosti selfi štapovi su čak i dobrodošli! Ostali muzeji čekaju sa svojom odlukom dok ne vide kakva će biti iskustva drugih institucija.


Izvor: http://www.dijaspora.tv
« PREV
NEXT »

No comments