NEWS
latest

16 December

Svet je poludeo za bitkoinom, ali... Evo zbog čega je ova valuta opasna

Iako je bitkoin već poprimio razmere manije, o ovoj kriptovaluti jako malo se zna, piše CNN. Naime, CNN prenosi da je američke regulatorne agencije na opasnosti o nedovoljno istraženim rizicima u poslovanju bitkoinom upozorio i "The futures industry association" (FIA). 

Koje su opasnosti od iznenadne "eksplozije" vrednosti bitkoina

Reč je o organizaciji velikih banaka i brokera koja je u otvorenom pismu upućenom "U.S. Commodity Futures Trading Commission" (CFTC) upozorila da brzina potvrđivanja ugovorima u bitkoinima ne dopušta adekvatnu javnu transparentnost. 

Vremenski ugovori su takvi u kojima se trgovanje određenom robom ili valutom ugovara u budućnosti po unapred određenim vrednostima. Već ovog meseca trgovanje u bitkoinima na ovakav način najavili su Chicago Mercantile Exchange i Chicago Board Options Exchange, dok Nasdaq to isto najavljuje za sledeću godinu. 

Analitičari su pritom primetili ono neizbežno - najave koje apsolutno svedoče o zainteresovnosti velikih mainstream lovaca za ovu kripto-valutu lansirale su vrednost bitkoina do novih rekordnih vrednosti. Bitkoin (XBT) tako je za samo 48 sati dobio novih 4.000 dolara. U trenutku pisanja teksta on je na 18. 400 dolara 

Samo, nije sav veliki mainstream koji leži na bezbrojnim milijardama oduševljen.

Članovi FIA su i takvi poput Goldman Saksa i Morgan Stenlija upozoravaju da su regulatorna tela u slučaju bitkoina, na primer CFTC, sada dovedena u takvu situaciju da zbog prekratkih rokova za sertifikovanje ugovora, oni koji ugovore sklapaju, praktično su u poziciji da sertifikuju sami sebe.

Ono što FIA brine jeste opasnost od prevelikih i prebrzih promena u vrednosti onoga čime se trguje, konkretno bitkoina, te da naprosto ne ostaje dovoljno vremena za procenu gde bi trebalo postaviti limite dnevnih trgovanja ovom valutom. Još konkretnije, ono što FIA jako plaši jeste to da bi se njenim članicama moglo dogoditi da oni, kao posrednici između kupaca i prodavaca ove valute, ispadnu "Pedro" koji drži vreću u trenutku kad i ako nešto krene po zlu. 

Sledeći nivo njihove zabrinutosti je i, kako kažu, nedovoljna istraženost koliko je bitkoin podložan manipulacijama i prevarama. Sve to pored dokazanih situacija u kojima su se bitkoinom služili teroristi, narkodileri, diktatorski režimi pod sankcijama, utajivači poreza. 

Bankari tako navode desetine razloga zašto je ovo opasna valuta. 

Bitkoin je i ranije bio kriptovaluta koja se ispostavila kao sredstvo plaćanja na kojem su oni koji su je prepoznali u prapočecima, mogli spektakularno da zarade. Ove godine stvar je otišla toliko daleko da su se promene vrednosti u hiljadama dolara za jedan bitkoin počele odvijati u samo nekoliko sati.

Zašto je sad odjednom bitkoin postao, kako neki analitičari procenjuju, globalna pretnja, a to nije bio u tolikoj meri pre jedne godine nego se tada samo upozoravalo na lične gubitke kad jednom, nekad, možda, verovatno prestane takva "zlatna groznica" za bitkoinom? Ovakav način trgovanja bitkoinom, pri kojem se unapred sklapaju ugovori, doslovno kladionica na berzama postaje čisti rulet. CNBC analitičar Džim Kramer u svojoj emisiji "Mad money" kaže da se ludnica oko bitkoina približava svom vrhuncu. 

A znamo što sledi nakon vrhunca. I kakve su posledice pucanja mehura. 

- Bitkoin je postao nejasna kazino igra u kojoj se do sada smatralo da postoje samo pobednici, bez gubitnika. To bi trebalo svima da se sviđa, zar ne? Ali, ako nešto počinje da skače sa 5.000 dolara na 10.000, sa 15.000 na 19.000 u roku od nedelju ili nekoliko sati, trenutak je da se zapitamo koliko će to još trajati pre nego što pukne - kazao je Kramer. 


A onda je naveo pet razloga za sumnju: 

- Prvo, niko ne zna ko ga je stvorio. Drugo, niko ne zna kolike rezerve bitkoina tvorac ima kod sebe. Treće, ne postoji nikakav uvid u sistem na kojem počiva bitkoin. Četvrto, ne postoje nikakva vladina jamstva ili podrška; neke vrednosti, vojna podrška, šta god. I, konačno, peto, uprkos ogromnim merama sigurnosti, činjenica je da je bitkoin softver, a svaki softver, naravno, može biti i hakovan. 

I na kraju, bitkoin kada pukne, ako pukne, izgubiće svu vrednost.


Izvor: vesti-online.com
« PREV
NEXT »

No comments