NEWS
latest

15 February

Bivši učenik ubio 17 osoba u školi na Floridi

Sedamnaest osoba je ubijeno u pucnjavi koja se dogodila u srednjoj školi u gradu Parklend na Floridi. Osumnjičeni za napad je uhapšen, saopštila je lokalna policija. Najmanje 16 osoba je hospitalizovano. Među žrtvama ima i učenika i odraslih.
 Dvanaest osoba ubijeno je unutar zgrade, dve napolju, jedna na ulici i dve su podlegle povredama u bolnici, navedeno je na konferenciji za novinare koju je održao šerif Skot Izrael.

U bolnici su naveli da su tri osobe u kritičnom stanju, a da su još tri teško povređene, ali stabilno.

Osumnjičeni za napad Nikolas Kruz ima 19 godina. Nalazi se u pritvoru. Iz škole u kojoj je izvršio napad bio je izbačen, iz disciplinskih razloga, navela je policija. Kako su dodali, pregledom njegovih profila na socijalnim mrežama uočili su "veoma, veoma uznemirujuće sadržaje".

Kako je preneo šerif, pucao je iz puške AR-15 (američka automatska puška), a kod sebe je imao više šaržera, navodi AP.

Jedan od bivših učenika, koji je poznavao osumnjičenog, rekao je za CNN da je Kruz izbačen iz škole prošle godine, a da to nije bio prvi put. Prema njegovim rečima, stalno je uz sebe imao oružje, koje mu je u nekoliko navrata i pokazivao. Učenik tvrdi da je Kruz vežbao pucanje, a navodi da je, dok je pohađao školu, pravio mnogo neprimerenih gluposti.

Napad se dogodio pri kraju nastave, u školi koja ima oko 2.000 učenika.

Pojedini učenici rekli su novinarima da su odjednom začuli pucnje po hodniku, i to više njih, nakon čega su počeli da se kriju po učionicama. Jedna od učenica je ispričala novinarima da je neke od đaka ubio pucajući samo u vrata učionica.

Jedna od nastavnica je ispričala za CNN da su se 19 učenika i ona sakrili u školske ormare i da je sve izgledalo kao najgora noćna mora.
Od početka godine, ovo je osma pucnjava u kojoj je bilo povređenih ili stradalih, u američkim školama, javlja dopisnica Gardijana iz SAD.

Inače, Parklend je gradić od 31.000 stanovnika, a 2016. godine je proglašen najbezbednijim mestom na Floridi. Mesto se nalazi na 72 kilometra istočno od Majamija.

Povodom napada, na Tviteru se oglasio i predsednik SAD Donald Tramp koji je uputio saučešće porodicama žrtava i dodao da nijedno dete, nastavnik ili bilo ko drugi ne bi trebalo da se oseća nebezbedno u američkim školama.




Izvor; http://rs.n1info.com


« PREV
NEXT »

No comments