NEWS
latest

728x90

header-ad

Deca rođena u septembru su POSEBNA: Zbog ovih 6 razloga imaju PREDNOST u odnosu na ostalu!

Očekuje ih uspeh na svakom koraku!

Leto se bliži kraju, vrućine su popustile. Odlično je vreme za rođenje deteta pa se sve mame s terminom porođaja u septembru mogu smatrati srećnicama. Postoji nekoliko razloga zbog kojih su deca rođena u septembru posebna.

1. Biće uspešna u školi

Istraživanje objavljeno u "National Bureau of Economic Research" otkrilo je da su deca rođena u septembru često uspešnija tokom školovanja. Naime, spadaju u polovinu starije dece u razredu, a to često vodi do akademskog uspeha jer u nižim godinama i šest meseci čini veliku razliku. 


2. Verovatno će biti uspešnija u sportu

Školski uspeh nije jedina prednost dece rođene u septembru. Istraživanje pokazuje da su deca rođena u ovo doba često uspešnija i u sportskim aktivnostima.

“Kod dece rođene u severnoj hemisferi, ona koja su rođena u jesen imaju malo veću masu mišića i kostiju”, izjavio je dr Gavin Sanderkuk sa Univerziteta Eseks i dodao: “Imaju veću mišićnu masu, ranije postaju aktivni i uključuju se u sport.”

Neka istraživanja na ovu temu zaključuju da je veća izloženost vitaminu D dok su još u maternici jedan od mogućih faktora za sportski uspeh.


3. Manje je verovatno da će imati bipolarni poremećaj

Prema istraživanju objavljenom 2012. u časopisu "PLOS One" deca rođena u septembru ređe imaju bipolarni poremećaj u odrasloj dobi. Naučnici ne znaju tsčan razlog zbog kojeg je to tako, pretpostavljaju da ulogu takođe ima prenatalna izloženost nešto većoj količini vitamina D.


4. Slave rođendan u najpopularnijem rođendanskom mesecu

Septembar je mesec s najviše rođene dece u Americi, ali i mnogim drugim zemljama.

Nekoliko naučnika uporedilo  je podatke o broju rođenih i otkrili su da je septembar najpopularniji mesec za rođenje. To pripisuju božićnim i novogodišnjim praznicima. Smatraju kako je to vreme kad je najveća verovatnoća da će žena zatrudneti.

Prema Metu Stajlsu koji je prikupio podatke o rođenima između 1994. i 2014. najviše dece rađa se 9., 12. i 19. septembra.


5. Verovatno neće biti ni premalena ni prevelika pri porođaju

Istraživanja su pokazala da bebe rođene u septembru nisu najveće pri porođaju, već one rođene ranije leti, a ne ubrajaju se ni u grupu najmanjih kao zimska deca.  


6. Manja je verovatnoća da će upadati u nevolje

Istraživanje prema kome su deca rođena u septembru uspešnija u školi pokazalo je i da će ta deca imati manje problema sa zakonom nego deca rođena u avhustu.

“Ako su među starijima u školi, lakše će postizati ciljeve kada je akademski uspeh u pitanju. Tako će verovatnije upisivati fakultet i smanjena je mogućnost da će postati maloletni kriminalci”, naveli su autori istraživanja.  

Izvor: www.espreso.rs
« PREV
NEXT »

No comments