NEWS
latest

05 March

Nauka potvrdila, očevi se potpuno drugačije ponašaju prema ćerkama i sinovima


Očevi se prema ćerkama odnose s više nežnosti i obzirniji su prema njihovim emocionalnim potrebama, u odnosu na one koji odgajaju sina, tvrdi studija objavljena u magazinu Behavioral Neuroscience.

Naučnici su zaključili da očevi u interakciji s ćerkama koriste različit rečnik i ton obraćanja u odnosu na jezik i ton kojim se obraćaju sinovima. Isto tako, skloni su da pokažu više razumevanja za emocionalne potrebe i stanja kćeri.

“Razlike u ponašanju su najvidljivije dok su deca mala, u dobi do 3 godine“, izjavila je dr. sc. Dženifer Maskaro, voditeljka istraživanja, za The Huffington Post.

Prethodna istraživanja, koja su se većinom sprovodila u obliku anketa, pokazala su da se očevi jednako odnose prema sinovima i ćerkama. Upravo zato, u ovom istraživanju primenjen je praktičniji pristup.

Očevi dobrovoljci, njih 52, dobili su uređaj za snimanje koji su nosili u kopči kaiša i snimali vreme provedeno sa detetom tokom jednog radnog dana i jednog dana tokom vikenda. Uređaj nije snimao stalno već se aktivirao u pravilnim vremenskim razmacima, a očevi nisu znali u kojem će se trenutku to dogoditi.


Zaključci

Očevi više pevaju svojim ćerkama, nego li sinovima, zaključili su naučnici. U komunikaciji s ćerkama skloniji su da koriste reči povezane s emocijama, poput: plakanje, tuga, suze, usamljenost. Takođe, očevi kod obraćanja ćerkama koriste kompleksnije izraze i rečenične strukture, koje pomažu boljem razvoju jezika deteta.


Kada su očevima pokazali fotografije njihove dece s različitim izrazima lica, očevi devojčica su najjače reagovali na fotografije na kojima su njihove kćeri srećne. Očevi koji imaju sinove su iskazali najjaču reakciju na fotografiju svog sina s neutralnim izrazom lica, što naučnici pripisuju tome da ih je takav izraz lica zbunio jer ne iskazuje nikakvu emociju.


Izvor: https://besnopile.rs

« PREV
NEXT »

No comments