NEWS
latest

22 October

Rim, grad sa bogatom istorijom

Stara izreka kaže "Svi putevi vode u Rim", ali kojim putem stići u Rim, zavisi od Vas i mesta odakle dolazite. Ukoliko putujete kolima iz Beograda, trebaće Vam najmanje 14 sati, jer je Rim udaljen 1300 km od Beograda, i morate očekivate određena zadržavanja na graničnim prelazima. Avionom stižete iz Beograda u Rim za otprilike 2 sata vremena. 
Pogled na Rim iz vazduha

Inače, Rim je glavni grad Italije sa bogatom, interesantnom i burnom prošlošću, starijom više od 3000 godina. Svako onaj ko sebe smatra pravim svetskim putnikom, trebalo bi, bar jednom u svom životu, da poseti večni grad Rim. 
Rimski forum - Foro Romano

Rim je najposećeniji grad Evrope, grad sa najvećim brojem turističkih atrakcija, antičkih građevina, trgova, muzeja, galerija i kafića.

Rim je lep i interesantan u svakom godišnjem dobu, ali nekako proleće u Rimu je za mene posebno. Nije ni hladno, ni preterano toplo. Sunce taman dovoljno greje da možete uživati satima razgledajući predivne trgove i romantične ulice, a pravi italijanski kapućino možete popiti na svakom ćošku. Restorani, bistroi, kafići, poslastičarnice, svuda su oko vas, i prosto vas mame da potražite odmor u nekom od njih.
Fontana della Barcaccia - Španski Trg

Rimske česme se nalaze u svim zonama grada i neguju tradiciju po kojoj su Rimljani oduvek imali veliku strast i poseban odnos prema gradskoj vodi. U Rimu postoji oko dvehiljade uličnih česmi. Svaka česma ima svoju antičku istoriju, i plod su rada raznih umetnika i arhitekata. Na svakoj česmi postoji upozorenje da li je voda ispravna za piće ili nije.
Fontana delle Api

Fontana del Pantheon

Saobraćajne gužve u gradu su stalne, tako da ako idete u razgledanje, najbolje je da koristite javni prevoz ili jednostavno da uživate pešačeći ulicama večnog grada. Javni prevoz u Rimu je jako dobro organizovan i odlično funkcioniše. Kada kupite kartu ona Vam važi za sve autobuske gradske linije, metro, tramvaj i regionalni železnički prevoz. U poređenju sa drugim evropskim gradovima, javni prevoz je jako jeftin i izuzetno jednostavan, jer sa jednom kartom možete koristiti sve vrste prevoza. Cena jednokratne karte sa trajanjem od 100 minuta je 1,50 €, karta za tri dana je 16,50 €, a cena karte za 7 dana je 24,00 eura. 
Piazza Navona


Šta obići u Rimu i odakle krenuti?

Pitanje koje svi postavljamo pre nego krenemo za Rim - "Šta videti, šta ne propustiti"?. Ima mnogo toga da se vidi i obiđe, i da bi stekli potpuni utisak trebalo bi Vam nekoliko nedelja boravka. Ali, kada dođete kao turista, predlažem Vam da obavezno obiđete i vidite Koloseum, Rimski forum, Panteon, Baziliku Svetog Petra, Vatikanski muzej, Sikstinsku kapelu, Fontanu di Trevi, Španske stepenice, Anđeosku tvrđavu, Usta istine (Bocca della Verità), Trg Venecija i Trg Navone. 
Colosseum

Najveći problem potpunog uživanja u Rimu mogu biti ulični prodavci koji vas zaustavljaju na svakom koraku nudeći vam vodu, kišobrane, šalove, imitacije torbica i novčanika. Ne ulazite u raspravu sa njima i izbegavajte kontakt očima. Samo recite ne, i produžite dalje.


Obratite pažnju na sledeće stvari u Rimu

  1. Da izbegnete eventualno plaćanje kazne komunalnoj inspekciji, onda ne kupujte suvenire iz kombija koji kruže gradom, ili sa trotoara
  2.  Fotografije sa ljudima u gladijatorskim odorama nisu besplatne. Ne slikajte se sa gladijatorima ukoliko niste spremni da za to platite 
  3. Ukoliko Vam je potreban taxi prevoz ne koristite nelegalne taxi prevoznike, jer su cene skoro duplo skuplje. Sačekajte oficijalni taxi grada Rima 
  4. Izbegavajte kupovinu na kioscima koji prodaju „sve i svašta“, jer su cene dosta uvećane u odnosu na prodavnice 
  5. Ne ulazite u crkve u kratkoj odeći, šorcevima i majicama na bretele 
  6. Ako Vaš odmor ne želite provesti većinom u gradskom prevozu, onda nemojte rezervisati hotel na periferiji ili daleko od centra grada 
  7. Ne slikajte spomenike i crkve gde je naznačeno da je slikanje zabranjeno, mogli biste da platiti novčanu kaznu koja nije mala
 Piazza della Rotonda


Obratite pažnju na džeparoše 

Budite veoma oprezni i pazite na vaše torbe, rančeve i novčanike u javnom prevozu kao i na mestima gde su velike gužve, kao što je Fontana di Trevi, Koloseum, trgovi puni turista i na železničkoj stanici. Na prvi pogled, najobičniji ljudi, mogu biti ustvari pravi profesionalci u džeparenju. Budite veoma oprezni. 
Capitoline Hill

I za kraj, ako želite da se nekada vratite u Rim, po rimskoj legendi ne zaboravite da ubacite novčić u Fontanu di Trevi. Ako ubacite dva novčića, onda je nova ljubav na pomolu, a dok će vam tri novčića, osigurati brak. Tako bar kaže legenda ...
Trevi Fountain


Tekst i fotografije: Nataša Č.V.


« PREV
NEXT »

No comments